SKIMMIA JAPONICA


Nom comú: esquímia
Família: rutàcies (Rutaceae) 
Origen: el Japó 
Etimologia: en nom del gènere, Skimmia, prové del termini japonès skimmi, que vol dir “fruits nocius”. L’epítet específic japonica, ens indica l’origen de l’espècie. 
Descripció: arbust perenne de poc més d’un metre d’altura. Capçal compacte i arrodonit. Fulles alternes, llises, de forma ovalada, coriàcies i de color verd brillant. Floreix a la primavera amb flors blanques, molt fragants. És una planta dioica i les plantes masculines produeixen flors més boniques i fragants. Per aconseguir els fruits, vermells i molt decoratius, hem de tenir plantes mascles i plantes femelles, ja que evidentment els fruits només apareixen a les plantes femelles i necessitem el mascle per pol·linitzar-les. Una relació aconsellable és un exemplar mascle per tres de femelles. 
Hàbitat: no vol ple sol, requereix ombra o mitja ombra. És resistent a les gelades, -15 °C. El sòl ha de ser gens o molt poc calcari. Com que requereix un substrat àcid, hi afegirem sòl de bruc o castanyer. No tolera la sequera, hem de regar-la generosament i enconxar la base de la planta per no perdre humitat. Si la reguem amb aigua dura, podem acidificar el sòl i aportar-hi quelats de ferro per evitar la carència d’aquest element, o acidificar l’aigua amb una mica d’àcid nítric. S’ha d’adobar amb freqüència. Podarem moderadament, ja que produeix els fruits a la punta de les branques i ho farem a l’hivern, quan caiguin els fruits. Pot ser atacat pel fong Phytophthora,amb sòls excessivament regats, i també per les cotxinilles. 
Reproducció: per esqueixos a l’estiu o per llavors a la tardor. 
Utilitats: planta de gran qualitat ornamental, per plantar en grups o taques sota els arbres. Pels seus requeriments, no és massa apropiada al litoral mediterrani.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s