ACER CAMPESTRE

Les flors
Fruits molt característics


Nom comú: auró arrugat, auró blanc, uró, orió, arracader, arrugat
Família:  sapindàcies (Sapindaceae
Origen: Europa i Àsia Menor. També el nord d’Àfrica. 
Etimologia: Acer, nom genèric, procedeix del llatí acer-eris, “esmolat”, en referència a les puntes característiques de les seves fulles. Campestre, epítet també procedent del llatí, “del camp”.
Descripció: arbre caducifoli, de ràpid creixement, que pot arribar als 20 metres d’altura però que habitualment fa 8-10 metres, amb capçal arrodonit d’uns 6 metres de diàmetre. És de tronc recte i branques esteses i denses, formant una copa arrodonida. Escorça grisenca, una mica suberosa a les branques, que d’adult és clivellada i presenta plaques de color marró grisenc. Fulles simples, sense pèls a les dues cares, generalment amb 5 lòbuls profunds, que mesuren 3-8 centímetres de llarg. Aquestes fulles són oposades, segregant làtex en ser tallades, tenint el pecíol llarg i vermellós. Les flors són poc vistoses, ja que són verdoses, i neixen en raïms erectes a la primavera. Els fruits surten per parells, són sàmares, i estan proveïdes d’una ala membranosa que facilita la seva dispersió pel vent. La llavor madura a la tardor, és aplanada i les ales formen un angle proper als 180 °. 
Hàbitat: acostuma a aparèixer al costat dels rius, a vessants ombrívols o acompanyant a altres arbres com roures, faigs, alzines o avets. Exposició a ple sol o mitja ombra. Arriba fins als 1.200 metres d’altitud, prefereix zones temperades però suporta bé el fred, fins a -17 °C, i creix sobre terrenys calcaris i frescos. El reg serà moderat, ja que és molt resistent a la sequera. L’adobarem a la primavera i l’estiu amb adob orgànic. No cal podar-lo, només traurem les branques seques o malaltes a finals de l’hivern. És important no podar-lo fora de temporada, ja que perden molta saba i acabaríem perdent l’arbre. La seva longevitat és d’uns 150 anys. 
Reproducció: per llavors. Requereixen passar fred per germinar-les i per tant les estratificarem a la nevera uns tres mesos i les sembrarem a la primavera. 
Utilitats: la seva fusta és lleugera però dura i compacta. És bona per a treballs d’ebenisteria i marqueteria. S’hi poden elaborar coberts, pipes per fumar, eines agrícoles i en general peces de torneria. Es tracta d’una espècie atractiva que es conrea com a arbre per a donar ombra a carrers, avingudes i parcs i també pel seu bonic color groc ambre a la tardor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s