CELOSIA ARGENTEA VAR. PLUMOSA


Nom comú: cresta de gall, vellut, velluter, vellutera, amarant plomós
Família: amarantàcies (Amaranthaceae) 
Origen: Àsia i Àfrica tropicals. Ben adaptada al clima mediterrani. 
Etimologia: el nom genèric, Celosia, deriva del grec keleos, “cremada”, significant que inclou al color de la flor de la varietat vermella els flocs de foc platejats. L’epítet llatí argentea significa “platejat”.
Descripció: planta herbàcia de cicle anual que arriba a una altura de 20-80 centímetres, depenent de la varietat. Les fulles són simples, lanceolades, amb els nervis ben marcats, mesurant 3-5 centímetres de llarg. La seva floració apareix durant els mesos d’estiu i la tardor, sempre per sobre de les fulles i s’agrupen en inflorescències erectes, denses i plomoses de color vermell, rosat, ataronjat o groc. 
Hàbitat: planta d’exposició a ple sol si volem una bona floració. No suporta el fred i menys les gelades. Podem allargar la floració traient les flors marcides, però és normal que la planta mori als 10 °C. El reg ha de ser freqüent, sobretot a l’estiu, però cal que el sòl tingui un bon drenatge, ja que les seves arrels són delicades i es poden podrir fàcilment. Recomanen regar cada 2-3 dies durant l’estiu i menys durant la resta de l’any. També és important regar-la intentant no mullar la planta, és a dir, les fulles i les flors, ja que es podrien cremar amb el sol o atreure malalties provocades per fongs, per això recomanem les plantacions no massa denses per poder regar el sòl directament. No és exigent respecte al tipus de sòl sempre que tingui bon drenatge. Durant la floració, recomanen adobar amb adob orgànic líquid o amb adobs específics per plantes de flor. És important seguir les instruccions del fabricant per no cremar la planta per sobredosi. El moment de plantar-la és a la primavera, amb una temperatura mínima de 18 °C. Encara que és una planta resistent acostuma a tenir problemes amb els àcars i l’oïdi. El primer el tractarem amb un acaricida i el segon amb un fungicida, en aquest cas controlant els regs. És bo despuntar les tiges per aconseguir brots laterals, amb la qual cosa s’aconsegueix més quantitat de flors. 
Reproducció: per llavors a la primavera (o abans si disposes d’hivernacle). Utilitzarem substrat universal, després la regarem a consciència, deixant el substrat ben mullat Repartirem les llavors i les cobrirem amb una fina capa de substrat. Aquesta vegada polvoritzarem la superfície per humitejar-la. Germinaran en 10-15 dies, mantenint el substrat humit, però no mullat ni entollat. Quan hagin sortit dues fulles verdaderes, ja les podrem col·locar al sol. 
Utilitats: és una planta que no dóna massa problemes i és ideal per formar taques de color al jardí. També les podem plantar en testos o jardineres per decorar patis i balconeres. També donen bon resultat com a flors de tall.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s