PENTAS LANCEOLATA


Nom comú: pentas, estel egipci 
Família: rubiàcies (Rubiaceae
Origen: Africà tropical nord-oriental, Península Aràbiga 
Etimologia: el nom genèric, Pentas deriva de la paraula grega ‘penta’, “cinc”, pel nombre de pètals que té. L’epítet específic, lanceolata, es refereix tant a la forma de les fulles com dels pètals de la flor. 
Descripció: l’estel egipci és una planta herbàcia subarbustiva, perenne, de ràpid creixement i d’una altura de 30-60 centímetres, cultivada com a planta de temporada, ja que no suporta el fred (temperatures per sota dels 13 °C-15 °C). Molt ramificada amb les tiges erectes. Fulles de color verd clar, amb els nervis ben marcats, de forma ovada a lanceolada, amb pèls. Les seves flors, petites i en forma d’estel, estan agrupades en raïms compactes terminals. Floreixen a la primavera i l’estiu i si es manté el bon temps, també a la tardor. Poden ser de diversos colors segons la varietat; rosa, blanc o lila. 
Hàbitat: volen exposició a ple sol i accepten mitja ombra, però florint menys. Com ja hem dit és una planta que no suporta temperatures per sota dels 13 °C-15 °C i per tant podem plantar-la en testos i protegir-les a l’hivern a un hivernacle (on floriran quasi tot l’any) o les utilitzem com a planta de temporada. El sòl ha d’estar ben drenat i ser lleugerament àcid (un pH de 6,5 aproximadament). El reg serà abundant a l’estiu i moderat la resta de l’any, mantenint una mica d’humitat. Recomanen podar-les a finals de l’hivern, pinçant les tiges per obtenir-ne un nombre més important i aconseguir una millor floració. Adobar-la cada 20 dies amb adob mineral per a plantes de flor durant la floració. Poden ser atacades per la mosca blanca i hem de tenir en compte que l’excés d’aigua podreix les arrels. 
Reproducció: les podem reproduir per llavors en planters a finals de l’hivern, o per esqueixos a principis de primavera. 
Utilitats: s’utilitza per a fer massissos de color al jardí, per plantar-les en testos i jardineres, essent ideals per al clima mediterrani.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s