DICLIPTERA SUBERECTA


Nom comú: Justicia suberecta, jacobinia 
Família: acantàcies (Acanthaceae) 
Origen: Uruguai
Etimologia: El nom del gènere, Dicliptera deriva de les paraules gregues dicli, “doble” i ptero, “ala”, que significa “amb dues ales”, al·ludint al fruit en càpsula amb dues ales. L’epítet llatí suberecta, significa “quasi erecta”. 
Descripció: mata herbàcia robusta d’aspecte arbustiu, d’uns 40 x 60 centímetres, perenne, molt pilosa, tant les tiges com les fulles, i per aquesta raó té un to entre verd clar grisenc i glauc. Les fulles són petites, toves, de tacte agradable, oposades, d’ovades a el·líptiques, acanalades, de 4-8 centímetres de longitud. Floreix a l’estiu i ben entrada la tardor. Flors tubulars estretes, amb els llavis recorbats cap en fora, de color vermell viu, que neixen en petits grups a l’axil·la de les fulles, majoritàriament a la part alta de les tiges. Perd les fulles a les zones on l’hivern és fred i de forma contínua. Fruit en càpsula alada que conté les llavors fosques o negres.
Hàbitat. Pot estar a ple sol o mitja ombra. Resisteix gelades de fins a -12 °C (zona USDA 8), perdent, en aquest cas, la part aèria, però rebrotant a la primavera. Aquesta planta és bastant resistent a la sequera i requerirà regs molt moderats, trobant-se còmode amb ambients de baixa humitat. És indiferent al tipus de sòl, silici, calcari o pobre, fins i tot amb un pH no limitant. Adobar-la una vegada a l’any, amb l’adob general. És convenient tallar la part seca a l’hivern. És una planta amb molt pocs requeriments. Molt resistent a plagues i malalties.
Reproducció: per llavors recol·lectades la mateixa temporada. 
Utilitats: planta molt apreciada pels colibrís. És atractiva, tant per l’aspecte de la mata, que contrastarà amb els altres tons de verd, com per la floració llarga i de color viu, i a més molt rústica i robusta, però lamentablement poc coneguda. Utilitzada en agrupacions d’arbustos o per entapissar el sòl si és prou compacta. Ideal per a rocalles i jardins de baix manteniment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s