BAHUINIA NATALIENSIS


Nom comú: bahuinia de Natal 
Família: fabàcies (Fabaceae) 
Origen: Natal, Sud-àfrica 
Etimologia: el gènere Bahuinia és dedicat als germans Johan i Caspar Bahuin, botànics del segle XVI. Nataliensis, epítet que reforça l’origen d’aquesta planta. 
Descripció: bell arbust de capçal arrodonit, de creixement relativament ràpid, que en pocs anys assoleix les seves mides de maduresa, 2,5 x 3 metres. Les seves inconfusibles fulles (com tot el gènere Bahuinia), tenen forma de papallona, consistint en dos lòbuls, quasi completament dividits i molt a prop de ser dos semicercles perfectes i en el cas d’aquesta bahuinia, en miniatura, les fulles són molt més petites que a d’altres bahuinies. Flors blanques, lleugerament fragants, en abundància, de forma que la planta queda quasi coberta de flors per un llarg període de temps, des del mes de maig fins al mes d’octubre. Un dels pètals té una franja de color vermell o rosat. Els dos pètals següents tenen una franja més clara i fina i els dos restants són completament blancs. Els fruits són petits llegums, de 70 x 100 mil·límetres, de color marron daurat amb puntes punxegudes, dehiscents, que en obrir-se escampen les seves llavors marrons. 
Hàbitat: aquesta planta requereix ple sol o mitja ombra. Una vegada ben instal·lada, necessita una quantitat moderada d’aigua, ja que és resistent a la sequera. És una planta sensible al fred, suporta només gelades esporàdiques i lleugeres que li faran perdre les fulles, però rebrotarà quan les condicions millorin. És tolerant a una àmplia varietat de sòls, però sembla que prefereix els sòls fèrtils, rics en matèria orgànica. Si el sòl no és tan fèrtil, aplicarem, dues vegades l’any, adob orgànic, un d’ells abans de l’estiu. És relativament ràpid de creixement i té una forma natural harmoniosa, raó per la qual no requereix poda. Malgrat això podem fer una poda lleugera per donar-li forma suaument. És una planta resistent a plagues i malalties, però pot ser atacada per fongs si el reg és excessiu. 
Reproducció: Les llavors de la bahuinia de Natal germinen fàcilment i el millor és sembrar-la a la primavera. Triga a germinar unes dues setmanes. Primer haurem remullat les llavors en aigua tèbia durant la nit, ja que això accelerarà el procés germinatiu. Sembrar 1-2 llavors a 1-2 mil·límetres de profunditat en un test amb una barreja de compost sorrenc per aconseguir que estigui humit però dreni bé. Aconsellen tractar abans de la sembra, les llavors amb un fungicida. Una vegada hagi germinat i ja tingui dues fulles verdaderes les trasplantarem a un test més gran, esperant que la planta agafi força i certa mida per plantar-la directament al sòl. 
Utilitats: arbust molt interessant amb un gran potencial ornamental, tant per l’hàbit de creixement com per les fulles i l’abundant floració. És ideal per a jardins del litoral, una sola planta en jardí petit o en grups si el jardí és més gran. Molt recomanable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s