CROSSANDRA INFUNDIBULIFORMIS


Nom comú: crossandra, justicia (cast.) 
Família: acantàcies (Acanthaceae) 
Origen: L’Índia, Sri Lanka. 
Etimologia: el nom del gènere, Crossandra, prové de les paraules gregues crossos, “franja, orla” i andro, “home, estam” al·ludint a la bossa de llavors amb flocs. Infundibuliformis, epítet llatí que vol dir “en forma d’embut” referint-se a les flors. 
Descripció: planta sufruticosa (només és llenyosa la part baixa de la tija central) que arriba als 0,5 metres, les branques joves amb pocs pèls, fins i curts. Les fulles són ovades o ovada el·líptiques, de 7-17 de llarg x 2-5,5 d’ampla, lluents, amb l’àpex acuminat (en punta), marges sencers o ondulats, glabres i sèssils (no tenen pecíol). Inflorescències en forma d’espiga marcadament quadrangular, terminals, de 9 centímetres de llarg i 2-5 centímetres d’ample, amb peduncles de fins a 6 centímetres de llarg. Les flors són de color groc ataronjat o rosa salmó. La floració acostuma a ser a la tardor i hivern, però es pot obtenir la floració en èpoques diverses amb l’ajut d’un hivernacle. Fruit en càpsula immadura. Floreixen millor les plantes joves i aconsellen renovar la crossandra cada 3-4 anys. 
Hàbitat: el millor és lluminositat intensa però sense el sol directe, en llocs més aviat càlids, tenint danys per sota dels 8 °C. Massa ombra retardaria la floració. Durant el bon temps poden estar a l’exterior, però protegides, ja que els corrents d’aire fan marcir les fulles. El sòl serà terra fèrtil barrejada amb turba, no suporta els sòls alcalins. El reg és un tema delicat, ja que el mínim excés d’aigua resulta mortal, sobretot a l’hivern. S’ha d’adobar cada 15 dies durant la primavera i l’estiu. Tallar les puntes dels brots nous afavoreix la floració. La plaga més habitual són els àcars, que apareix amb la sequedat i la calor. Augmentarem la humitat ambiental i utilitzarem un acaricida. El canvi de test, o jardinera es fa cada 2 anys, a la primavera, amb una capa de grava al fons per garantir-ne un drenatge perfecte. 
Reproducció: per llavors a la primavera, o tot l’any. Germina als 10-14 dies. Floreix 7 mesos després de la sembra per florir a l’estiu, i 9 mesos per l’hivern. També per esqueixos apicals, en atmosfera controlada, fons de calor i hormones d’arrelament. 
Utilitats: planta ornamentalment molt interessant per a testos i jardineres, amb unes fulles lluents i una floració molt acolorida. Cada vegada s’utilitza més. També es conrea com planta d’interior, sense que calgui polvoritzar-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s