JASMINUM NITIDUM


Nom comú: gessamí d’estel, gessamí ales d’àngel. 
Família: oleàcies (Oleaceae)
Origen: Papua Nova Guinea 
EtimologiaJasminum, nom del gènere, prové de l’àrab yasaman que vol dir “regal de deu”. Nitida, epítet llatí que vol dir “brillant, lluent”. 
Descripció: és un arbust enfiladís perennifoli de creixement ràpid que pot superar els 6 metres d’altura a l’origen. Les seves tiges són flexibles de joves, per tornar-se llenyoses després. Les fulles són simples, oposades, lanceolades, de marge sencer i lluents, coriàcies d’un color verd fosc molt bonic. El fons verd fosc és ideal perquè ressaltin les aromàtiques flors blanques en forma d’estel. Floreix durant la primavera i l’estiu. El fruit és una baia negra no comestible. 
Hàbitat: requereix sol però pot estar a mitja ombra. Vol un sòl fèrtil, lleuger, ric en matèria orgànica i ben drenat. L’adobarem cada any amb matèria orgànica. Requereix regar-lo sovint durant la instal·lació i una vegada o dues per setmana segons la calor a l’estiu. Respecte al clima requereix les zones 9-11 USDA (alguns diuen 10-11 USDA), volent dir que només suporta molt suaus, amb curtes i esporàdiques gelades quan és adult. Es considera el litoral català entre el 9a i el 9b, essent el sud del Maresme i el Barcelonès les zones de clima més temperat. Realitzar una poda a la tardor per mantenir-lo compacte. És apropiat per jardins costaners, ja que tolera un cert grau de salinitat. Són plantes resistents quant a plagues i malalties. 
Reproducció: per esqueixos a final de l’estiu o a la tardor. 
Utilitats: aquesta planta requereix algun suport per enfilar-se. Molta gent la poda per mantenir-la com un arbust normal. Recordem que només el poden plantar a l’exterior als llocs més càlids i protegits del nostre litoral. Una opció és plantar el gessamí en un test i posar-lo a un lloc protegit a l’hivern, com un hivernacle. És realment espectacular tant per les seves fulles com per la seva fragant floració.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s