Pennisetum advena


Disculpeu la poca informació que us oferim d’aquesta planta que cada vegada veiem més, sobretot a les rotondes de les carreteres. Hem triat només aquesta espècie, de les moltes que n’hi ha, senzillament perquè hem pogut prendre’n imatges, també de la varietat cherry sparker. Només hem trobat pàgines web de vivers estrangers amb molt poca informació. Mirarem d’ampliar aquesta informació tan minsa buscant amb més paciència. 
Nom comú: Només disposem del nom anglès, ‘fountain grass’.
Família: poàcies (Poaceae
Origen: Sud dels EUA, però en realitat és una hibridació de diferents Pennisetum.
Etimologia: el nom del gènere, Pennisetum, prové de les paraules llatines penni, “ploma” i seti “bolet”, és a dir ‘bolets plomosos’. L’epítet llatí advena prové de la paraula adventicius, “el que ve de fora”.
Descripció: Planta herbàcia anual o perennifòlia en funció del clima, cespitosa, amb un hàbit de creixement compacte. Creix fins a 0,6-1 metres, erecta, de vegades es ramifica més amunt, pubescent a sota de la panícula, nodes glabres. Les tiges tenen una longitud d’uns 90 centímetres de longitud i 6-11 mil·límetres d’amplada. Fulles molt estretes i planes, verdes blanques i roses (fent línies) a la vegada a la mateixa fulla, i d’una llargada de 30-45 centímetres, de beines glabres amb els marges amb pèls i lígules de 0,5-0,8 mil·límetres. Panícules en forma de ploma de 45-60 centímetres de llarg, totalment fora de les beines, flexibles, de color marró rosaci, en tot cas tons d’aquests colors barrejats. Els tons rosacis o vermellosos s’accentuen amb la calor de l’estiu. Floreix des de la primavera fins a finals de l’estiu. 
Hàbitat: Planta d’exposició a ple sol. No és resistent al fred (zona USDA 9, la del nostre litoral). Requereix poc manteniment i uns requeriments d’aigua mitjans, encara que és resistent a la sequera. No té massa exigència amb el sòl, conformant-se amb un sòl normal, moderadament fèrtil de jardí, això sí, ben drenat ja que no resisteix l’entollament. Cal retallar les tiges velles a finals d’hivern. És de creixement moderat. Tolera bé la sal i per aquesta raó és ideal per a jardins costaners.
Reproducció: desconeguda. Podria ser segurament per llavor o partició de mata. En tot cas venen llavors de diversos Pennisetum per Internet.
Utilitats: Planta que s’ha posat de moda les últimes temporades i podem veure-la sovint a les rotondes de les carreteres, als jardins rocosos i rocalles i de vegades fent grups o bordures.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s