PORTULACA GRANDIFLORA


Nom comú: verdolaga de flor gran
Família: portulacàcies (Portulacaceae)
Origen: el Brasil, l’Uruguai,l’ Argentina
Etimologia: Portulaca, l’origen del nom d’aquest gènere és desconegut. Alguns diuen que prové de la paraula llatina portula, “porta petita “en referència a les tapadores de les càpsules. Grandiflora, epítet llatí que significa “de flor gran”.
Descripció: és una planta herbàcia anual amb una arrel principal molt fasciculada. Les seves tiges són més aviat postrades, cilíndriques, llises, carnoses de color verdós o verdós púrpura. La seva altura no supera els 20 centímetres d’altura, amb una tendència entapissant o penjant. Les seves petites fulles són alternes, de textura carnosa, de color verd clar i el nervi central molt marcat. Les seves flors són el seu gran atractiu. Té una varietat de colors bastant extensa; groc, blanc magenta, vermell i ataronjat, tots molt vius, cobrint pràcticament tota la planta. Són flors terminals, sèssils (sense peduncle). Poden ser simples o dobles, d’uns 2,5 centímetres de diàmetre. La seva corol·la està composta de 5 pètals (o múltiples de 5 si són dobles). Floreix tota la temporada càlida de l’any, tancant-se a la nit. El fruit és una càpsula ovoide de 4-6 mil·límetres de diàmetre, que conté unes 20-30 llavors, que són molt petites, no arriben al mil·límetre i de color negre o gris.
Hàbitat: requereixen exposició a ple sol i és apropiada per a llocs secs. L’exposició a ple sol afavoreix la vivesa dels colors. Els regs seran moderats, sobretot quan l’ambient és fresc, ja que un excés d’aigua podriria la planta. El sòl serà fèrtil i una mica sorrenc, cosa que facilitarà un bon drenatge. Es pot desenvolupar en sòls poc profunds, essent un avantatge per als sòls de capa fina. És una planta molt rústica i un adob N-P-K amb microelements n’assegurarà un bon creixement i una gran floració. Pràcticament no és atacada per plagues. L’únic problema és el Phytium fong, que pot atacar-la durant el període germinatiu. No requereix poda, ja que rebrota amb facilitat.
Reproducció: Per llavors a mitjans primavera. Recomanen sembrar-les en substrat de plantes d’interior (pH 5,5) posant a sota una capa de perlita de 2 centímetres. Mantindrem lleugerament humit el substrat i quan les plàntules tinguin 5-6 fulles noves, les trasplantarem a un test de 10-12 centímetres de diàmetre. La temperatura ideal durant aquest procés és de 12 °C-15 °C a la nit i 22 °C-26 °C durant el dia. Aquest procés dura unes 8 setmanes i després les plantarem directament al jardí.
Utilitats: com a planta de temporada cobreix el sòl completament i crea atractives taques de color durant el període càlid, sense deixar de florir en cap moment. Ideal per a rocalles. També podem plantar-les en jardineres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s