SALVIA SPLENDENS

Nom comú: coral·lins, sàlvia, sílvia, sàlvia vermella, bandereta.
Família: labiades (Labiaceae)
Origen: El Brasil
Etimologia: el nom genèric, Salvia, prové del mot llatí salvia, que vol dir “curar” encara que aquest no és el cas d’aquesta planta, conreada únicament per les seves flors, molt vistoses. Splendens, epítet llatí que vol dir “brillant”.
Descripció: Planta herbàcia, conreada com a anual o biennal segons el clima. Pot arribar als 20-100 centímetres, segons la varietat. Les tiges són quadrangulars i es ramifiquen des de la base. Les fulles, verdes, són oposades i ovada acuminades, de 7- x 5 centímetres, amb el marge dentat. Floració espectacular en espigues erectes terminals que broten del centre de la planta, de la primavera a la tardor, essent les més populars les flors de color vermell viu, però també hi ha de color, blanc, violaci o blavós, segons la varietat. Les flors són tubulars o campanulades de 35 mil·límetres de llarg. També, i segons la varietat poden ser altes o nanes. És una planta molt utilitzada en jardineria, ja que forma taques de color molt denses al llarg de molts mesos, des de la primavera a la tardor.
Hàbitat: requereix llocs bastant solejats, tolerant la mitja ombra. No tolera les gelades, i per tant no ha de plantar-se a l’aire lliure fins que passi l’hivern. En cas de clima sense gelades la planta pot durar dos anys. Tolera tant els ambients secs com els humits. Els regs han de ser moderats, just prou per mantenir el sòl fresc però no humit. Un bon drenatge és important. L’adobarem amb adob orgànic abans de la plantació i després cada 15 dies des de la plantació fins a finals de l’estiu. Hem de tallar periòdicament les flors marcides per mantenir el bon aspecte de la planta. Malalties i plagues: taques a les fulles per fongs Cercospora i Ramularia, malalties no massa important, només cal treure les fulles afectades sense necessitat de tractar la planta. Rovell per excés d’humitat, intentar regar-la sense mullar la planta. Arrencar les fulles i tractar-la amb fungicida si és necessari. També la poden atacar l’oïdi i el míldiu. Quant a plagues, poden ser atacades per pugons, minadores, àcars i mosca blanca. Moltes oi? Però no té per què agafar-les.
Reproducció: hem de guardar les llavors recol·lectades en lloc fresc i fosc fins a l’arribada de la primavera per sembrar-les i continuar-ne el cultiu. Les sembrarem a tot vent en un planter. Si disposem de calefacció, podem sembrar el mes de març, i si no, ben entrat el mes d’abril segons les temperatures habituals. Al cap de pocs dies germinen i quan tinguin 3 fulles veritables les plantarem en un test de 10 centímetres de diàmetre, al sol i a lloc protegit. Quan sigui el moment ideal les plantarem a l’exterior.
Utilitats: planta conreada pel seu gran valor ornamental, espectacular i llarga floració. És ideal per fer taques de color i bordures al jardí, donant molta alegria i vistositat. També les podem plantar en testos i jardineres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s