IMPATIENS WALLERIANA


Nom comú: alegries, sèsam, balsamina, meravella
Família: balsaminàcies (Balsaminaceae)
Origen: Àfrica, des de Kenya a Moçambic
Etimologia: Impatiens, el nom del gènere vol dir “impaciència”, al·ludint a la dehiscència elàstica de les càpsules, que semblarien impacients per explotar i dispersar-ne les llavors. Walleriana, en honor d’Horace Waller ( 1833-1896), missioner britànic antiesclavista.
Descripció: planta herbàcia suculenta, perenne, per a nosaltres anual, que té una altura de 25-40 centímetres. Les tiges són poc ramificades, glabres i de vegades vermelloses, arrelant als nusos inferiors. Les fulles són alternes, peciolades, lanceolades, verdes, amb el marge fistonat o lleugerament dentat. Floreix des de mitjans de primavera fins a la tardor si no fa fred. Les inflorescències són raïms axil·lars d’una a 5 flors amb peduncles de 2-6,5 centímetres. Disposen d’una àmplia varietat de colors; rosa, lila, taronja, vermell o blanc i barreges de diversos colors. És una planta monoica amb flors masculines i femenines i tenen 2-5 centímetres de diàmetre, generalment 5 pètals, 4 estams i una antera. Els fruits són càpsules fusiformes de 15-20 x 5-6 mil·límetres, dehiscents explosives, llançant les llavors en explotar.
Hàbitat: planta que viu bé a mitja ombra, sota d’arbres o arbustos que impedeixin rebre el sol les hores centrals del dia. No suporta el fred i menys les gelades, les temperatures no poden baixar per sota dels 13 °C. Requereix un reg abundant, necessitant humitat constant i a major humitat més creixerà sense deixar de florir. Vol un sòl ric en nutrients i per tant ric en matèria orgànica i ben drenat per evitar entollaments que matarien la planta. És una planta que pateix moltes malalties i plagues. Si agafen malalties produïdes per bacteris o fongs, el millor és arrencar-les i cremar-les. En el cas de les bacteriosis, no podrem tornar a plantar alegries al mateix lloc sense desinfectar el sòl. Les malalties produïdes per fongs s’acostumen a produir per excés d’aigua. Si els fongs com la Cercospora o la Septoria, produeixen taques a les fulles, el millor és arrancar les fulles afectades i cremar-les. Les plagues més habituals són: el pugó, la mosca blanca, els àcars i els trips.
Reproducció: per llavors, sembrant-les a finals de l’hivern o a la primavera; germinaran després de 14-20 dies a una temperatura de 20°-25 °C.
Utilitats: una de les plantes de temporada més populars per l’alegria dels seus diversos colors i la llarga floració. Hi ha gent que les té en testos a dins de casa, però no hi ha com un bon parterre, tan si és d’un sol color com barrejades amb diversos colors de la nostra preferència. Per descomptat podem plantar les alegries a jardineres i testos a l’exterior.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s