PELTOPHORUM AFRICANUM


 
Nom comú: no disposem de nom en català, altres noms: africans, afrikàners, bemba, lozi, unda, weeping wattle, etc. Hi ha un exemplar magnífic al Jardí Botànic de Barcelona (ara en plena floració). 
Família: fabàcies (Fabaceae) 
Origen: Àfrica, per sota l’Equador 
Etimologia: el nom genèric, Peltophorum deriva del grec i vol dir “portant escut” i fa referència a la forma de l’estigma. L’epítet Africanum lògicament indica el seu lloc d’origen. 
Descripció: arbre que arriba a una altura de 5-10 metre, de capçal estès, caduc o semicaduc, habitualment ramificat des de la base, o fins i tot pot tenir 2-3 troncs principals. Escorça suau grisenca en les branques joves. Fulles, alternes, compostes, bipinnades amb 4-7 parells de pinnes formades per 10-12 parelles de folíols oblongs de 7 x 2 mil·límetres aproximadament. Flors molt vistoses, de color groc viu, en denses inflorescències axil·lars allargades, de fins a 15 centímetres de longitud. Totes les parts florals estan en nombre de 5. Les tiges de les flors i dors dels sèpals, estan recoberts de pèls castanys i vellutats. Els pètals tenen uns 2 centímetres de diàmetre, groc brillant i arrugat. El fruit és una beina plana, el·líptica i estreta des de la base a l’àpex, mesurant aproximadament 10 x 2 centímetres, amb un marge alat molt prim i llenyós des de marró groguenc a marró fosc quant madura, en grups densos, indehiscent. Hàbitat: El seu hàbitat natural són els prats humits arbrats de les valls, arribant a altituds de 1.000 metres o més. La seva exposició natural és a ple sol. És de ràpid creixement (a l’inici arriba a créixer 1-1,5 metres l’any). De petit no suporta les gelades, -1 °C pot causar danys severs, d’adult resisteix gelades de -4 °C. Està acostumat a viure amb temperatures diürnes entre els 16 °C i el 38 °C. Com és un arbre de zones plujoses (1.000-200 mil·límetres l’any) requerirà abundants regs en època vegetativa, encara que els arbres ben instal·lats suporten en certa manera la sequera. Prefereix un sòl ben drenat, sorrenc o argilós de moderada fertilitat, encara que s’han trobat a llocs on el terreny és molt pobre, sorrenc i amb un pH proper a 5. Prefereix terres lleugerament àcids o neutres. L’arbre accepta perfectament la poda, tallant-lo curt tindrà moltes més tiges. Curiosament aquest arbre és una lleguminosa que no fixa el nitrogen al sòl. Encara i així, és un arbre molt apreciat per reforestar zones degradades, com mines o els seus residus, ja que tolera terrenys molt degradats. Curiosament sembla que on hi ha aquest arbre, hi ha la possibilitat de trobar or. 
Reproducció: per llavors, requerint l’escarificació per agilitzar-ne la germinació. Un sistema és mullar les llavors en aigua quasi bullint (ja fora del foc) i tenir-les en remull en aquesta aigua 24 hores. Les llavors germinen en 3-10 dies amb un alt percentatge d’èxit. Les joves plantes les trasplantarem i protegirem de possibles gelades els primers 2-3 anys. 
Utilitats: les fulles joves i sobretot les beines són molt apreciades pel bestiar. També és un important arbre per als apicultors, ja que és un bon productor de nèctar i pol·len. La fusta és apreciada per a fer taulons o com a combustible. El seu làtex té reputació de tòxic. En origen és un arbre molt apreciat per les seves propietats medicinals. L’escorça es mastega per alleujar els còlics. La seva infusió d’escorça, també amb fulles, alleugera els desordres d’estómac, com la diarrea, la disenteria i sembla eficaç contra els paràsits intestinals. També per a curar ferides o nafres. La decocció d’arrels s’utilitza per a la nàusea i pel mal de pit. Mastegar les fulles alleuja el mal de queixal. La llista de propietats medicinals és inacabable. El seu valor ornamental és molt gran, amb una floració espectacular i es pot adaptar perfectament al clima mediterrani si el protegim del fred els 2-3 primers anys. En aquests moments és un arbre de col·leccionista, llàstima.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s