THEVETIA PERUVIANA

Nom comú: Baladre groc, tevètia (planta estretament emparentada amb el baladre). 
Família: apocinàcies (Apocynaceae)
Origen: Mèxic i Amèrica central. 
EtimologiaThevetia, nom genèric posat en honor d’André Thévet (1502-1590) missioner francès que va recol·lectar plantes a Amèrica del Sud. Peruviana, epítet llatí que vol dir “procedent del Perú”.
Descripció: petit arbre o arbust de 3-4 metres d’altura, amb l’escorça grisenca, lenticulada, una mica rugosa amb els anys. Fullatge d’aspecte delicat, format per fulles linear lanceolades, de 7-15 centímetres de longitud amb la base atenuada (arrodonida) i l’àpex llargament acuminat, glabres, una mica coriàcies, de color verd clar lluent a l’anvers, una mica més clar al revers, amb el nervi central destacat i la nervació secundària poc visible. Presenta inflorescències terminals o laterals amb diverses flors, sobre un peduncle de menys d’un centímetre, fragants, de 5-6 centímetres de llarg, tubulars, de color groc o ataronjat. Fruit en forma de virolla, una mica comprimit lateralment, amb la closca dura, negrós, habitualment contenint dues llavors i algunes vegades fins a 4. 
Atenció: igual que el baladre totes les parts de la tevètia són tòxiques, ja que contenen un glucòsid cardíac. 
Hàbitat: planta que requereix exposició a ple sol. És de ràpid creixement i molt resistent a les condicions adverses, resisteix gelades de fins a -7 °C, això sí, perdent les fulles. Prefereix en tot cas climes temperats, viu sense problemes al nostre litoral. El sòl l’hi és bastant indiferent però ha de ser ben drenat. Plantada en test la plantarem en substrat universal amb un 30% de perlita. Aconsellen adobar-la una vegada al mes amb adobs ecològics, des de començaments de la primavera fins a finals de l’estiu. Regarem dues vegades per setmana a l’època de floració i una vegada per setmana en repòs hivernal. No requereix poda, només cal tallar les branques seques, malaltes o febles a finals de l’hivern. 
Reproducció: només per llavor i requereix (segons la meva experiència) bastant de calor(30º-35ºc) per germinar. 
Utilitats: a alguns llocs la fan servir com a tònic cardíac però és massa perillós per provar-ho. S’està assajant utilitzar les seves característiques tòxiques per fer insecticides. Ornamentalment és una planta de gran valor, deliciosa pel seu fullatge i la delicadesa i aroma de les seves flors. Es poden plantar en solitari, ideal per a jardins petits, o en grups, jardins grans o parcs. També pot viure en un test amb la mida adient.

One Comment Add yours

  1. Ana ha dit:

    Por favor, que preciosa la primera foto

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s