TULBAGHIA VIOLACEA


Nom comú: tulbàgia, també all de Societat
Família: amaril·lidàcies (Amarilidaceae)
Origen: Sud-àfrica
Etimologia: Tulbaghia, nom genèric dedicat en honor de Ryk Tulbagh (1699-1771) que fou governador del Cap de Bona Esperança. Violacea, epítet llatí que significa “de color violaci.

Descripció: Planta herbàcia amb un rizoma en forma de bulb, de fulles estretes i llargues, en forma de cintes, perennes, de color verd clar tirant a gris blavós. Depenent del clima (si és fred) pot perdre la part aèria a l’hivern. En climes temperats manté la fulla tot l’any. Creix de forma alçada i amb rapidesa i té una forta olor a all en pertànyer a la família dels alls (només si la toquem). A través dels seus bulbs s’anirà estenent a poc a poc. És una planta bastant vigorosa formant grups de diversos individus que a l’estiu i a la tardor produeix umbel·les de fins a 20 flors tubulars, amb els pètals formant un estel, de color violeta, malva o blanc. Per tant disposa d’un llarg període de floració. La floració apareix més alta que el fullatge.
Hàbitat: Planta que vol exposició a ple sol i protegida dels forts vents, tolerant una ombra parcial. Li agraden els climes càlids encara que tolera les gelades moderades. En zones on l’hivern és molt fred és aconsellable protegir la mata amb un encoixinat. Encara que té certa capacitat per resistir sequeres, en època de floració, aquesta se’n ressentirà i per tant hem de mantenir una humitat al sòl advent, mitjançant regs regulars, més abundant si fa molta calor, limitant el reg al mínim a l’època de repòs hivernal. És molt resistent a les plagues i malalties, però ens haurem de preocupar de caragols i llimacs si hi ha humitat persistent. Planta ideal per a zones costaneres.

Multiplicació: plantant bulbs a la primavera, a una distància d’uns 20 centímetres i a poca profunditat. També es multipliquen per partició de mata.
Utilitats: a certes cultures (sobretot la sud-africana) tant els bulbs com les fulles són utilitzats com a aliment, substituint les propietats de l’all. L’avantatge és que no deixa mal alè als comensals. És per això que l’anomenen l’all de la Societat. Les seves flors i fulles són comestibles i es poden utilitzar en amanides o infusions (l’all és un excel·lent antibacterià). La seva olor característica actua com a repel·lent natural dels mosquits i altres insectes molestos. Fa anys la utilitzaven en banys per alleugerar els problemes del reuma. No sentirem l’olor d’all si no toquem la planta. Ornamentalment és una planta molt atractiva, per formar massissos compactes o desenvolupar-se en grans contenidors. També és idònia per decorar les voreres dels camins de pas a les grans zones enjardinades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s