CORYMBA FICIFOLIA


Nom comú: eucaliptus de flor vermella, eucaliptus vermell (encara que no és un eucaliptus) 
Família: mirtàcies (Mirtaceae
Origen: Austràlia sud-occidental 
EtimologiaCorymba, nom del gènere, deriva del llatí corymbus, “raïm” fent referència a la disposició de les seves flors en corimbes. Ficifolia, epítet llatí, que significa “fulles similars a les dels Ficus“.
Descripció: arbre perennifoli, de fins a 10 metres d’altura com a màxim, molt robust, amb el capçal dens i arrodonit, d’escorça persistent escassament fibrosa, de color gris clar quan és jove i fissurat longitudinalment i de color marró grisenc fosc d’adult. L’escorça de les branques és rugosa. Fulles juvenils oposades, peciolades. Fulles madures alternes, llises, coriàcies, àmpliament lanceolades, de 7-14 centímetres de longitud i 3-5 centímetres d’amplada. Floreix abundantment a l’agost (arribant a tapar completament el fullatge) als extrems de les branques, en corimbe de 15-30 centímetres de diàmetre, constituït per umbel·les de 7 capolls, component caps de flors amb els estams llargs d’un vermell molt viu, resultant una floració molt espectacular. No tots floreixen en aquest color tan viu, alguns exemplars poden tenir flors color crema (els que menys), rosa o taronja, i no ho podem saber fins que floreix. És característic que cada umbel·la té 7 botons florals. El fruit, persistent per un any, és una càpsula que té forma d’urna, de 2-3,5 centímetres de diàmetre. Llavors alades. 
Hàbitat: exposició a ple sol. A la natura, aquest arbre prefereix sòls pobres, sorrencs, àcids o neutres, si son alcalins poden patir clorosi. És molt adaptable a diverses temperatures, però no suporten gelades severes. Quan és molt jove, una gelada de -1 °C pot fer-li molt mal i d’adult resisteix fins als -4 °C. Tenint-ne cura al principi, és un arbre perfectament adaptat al litoral mediterrani, ja que li agraden els estius secs. És un arbre dur, molt rústic, de creixement moderadament ràpid i rarament creix prou per necessitar una poda. A causa de la seva bellesa i duresa, estan fent millores genètiques (a Irlanda) perquè resisteixi gelades més severes. El sistema consisteix a seleccionar aquelles llavors produïdes pels arbres que viuen als llocs més freds d’Austràlia. La majoria moren, a Irlanda, quan venen gelades severes, però van seleccionant una línia de llavors dels arbres que han resistit.
Reproducció: volem estar segurs del color de les flors però és molt difícil d’empeltar. Les seves llavors germinen fàcilment a la primavera en unes 2-4 setmanes a 22-25 °C. Triguen 7 anys a florir i uns 15-20 anys en aproximar-se a la mesura definitiva. Comprar aquest arbre a un productor és com un joc, perquè si no és prou madur, no estarem segurs que sigui una Corymba ficifolia (hi ha dues espècies similars però sense aquesta floració) ni quin color tindrà fins que arribi a la maduresa al cap de 7 anys. 
Utilitats: la seva fusta és dura i resistent. Arbre de gran efecte ornamental, pot ser utilitzat com a exemplar aïllat, fins i tot a jardins petits, en grup o formant barrera com a tallavents. A causa de la seva resistència a la contaminació, la sequera i elevades temperatures, és ideal per alineacions al carrer, separacions a les autopistes, o com arbre d’ombra als aparcaments. Tant les fulles com les flors les utilitzen en composicions florals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s