SENNA CANDOLLEANA


Nom comú: no tenim nom català per a aquesta espècie, a Xile li diuen ‘quebracho’ o ‘alcaparra’. 
SinònimCassia candolleana 
Família: fabàcies (Fabaceae) 
Origen: endèmica de Xile (des de Coquimbo fins a Colchagua) 
EtimologiaSenna, nom genèric, paraula derivada de l’àrab sennar o sennaar, i era el nom que rebia aquest gènere de plantes a Núbia. L’epítet específic candolleana fa honor al botànic suís Augustin Pyramus de Candolle (1778-1841).
Descripció: arbust perennifoli, de capçal arrodonit i fullatge molt dens, que pot arribar a una altura de 6 metres i 5 metres de diàmetre. Fulles gruixudes, semicoriàcies, paripinnades de 6-7 parells de folíols i de 10 centímetres de llarg. Les flors són molt cridaneres, de color groc viu i molt nombroses, reunides en inflorescències (corimbe, inflorescències d’eix curt amb les flors sortint a diferents alçades, ja que els seus pedicels són llargs), florint des de finals de l’hivern fins a l’estiu. El fruit és un llegum estret, llarg i indehiscent (no s’obre sol), amb les llavors separades per envans, madurant a la tardor. 
Hàbitat: planta sempre exposada als llocs més solejats. Creix a les valls interiors fins als 700 metres d’altitud. Molt resistent a la sequera, sobreviu amb 100-300 mm de pluja a l’any suportant 4/6 mesos sense pluja. Resisteix fins als -5 °C (àrea 8 USDA) si les gelades són de curta durada i suporta també les altes temperatures . És molt rústica també respecte al sòl, encara que lluirà millor si l’adobem amb l’adob orgànic general del jardí i la reguem de tant en tant. Jo tinc unes poques, així ho faig i estan molt maques amb una floració exuberant. Poda anual de neteja i per mantenir-ne la forma. Les meves no han patit cap plaga ni malaltia en 3 anys i ja tenen més de 2 metres d’altura. Resumint, una planta molt dura i atractiva. 
Reproducció: molt fàcil per llavor, les deixem 24 hores en remull, després les sembrem a un compost lleuger amb reg suau sense entollar, a la primavera. 
Utilitats: planta de gran valor ornamental, desgraciadament poc coneguda aquí, la trobem habitualment als jardins botànics. Per disposar d’aquesta magnífica planta, només cal comprar unes poques llavors per Internet. El fullatge és bonic i la floració abundant i alegre, i no oblidem la seva rusticitat i fàcil conreu. Ideal per a jardins sostenibles, reservant-li un bon espai. A Xile i Argentina la planten per donar ombra al bestiar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s