RHUS TYPHINA


Nom comú: sumac americà, sumac de Virgínia 
Família: anacardiàcies (Anacardiaceae
Origen: costa est d’Amèrica del Nord
EtimologiaRhus, nom del gènere, deriva de la paraula grega i significa “vermell” en al·lusió al cridaner color que tenen a la tardor. Typhina, epítet llatí “com el gènere Typha“. 
Descripció: arbust o petit arbre caducifoli, dioic (exemplars mascles i exemplars femenins en diferents peus), de 3-10 metres d’altura, amb un o diversos troncs. Són pràcticament tan alts com amples i arriben a la màxima mesura als 10-20 anys. Els pecíols i tiges estan densament coberts per pèls vermellosos. Les fulles són alternes i imparipinnades de 25-55 centímetres de llarg, amb 9-31 folíols amb el marge serrat que tenen 6-11 centímetres de llargada. Les setmanes prèvies a la caiguda de les fulles, segons la mena de terreny, agafen llampants colors, grocs, ataronjats o vermells. Floració els mesos de juny i juliol. Els peus mascle treuen grans espigues de color rosat intens, en els peus femella les espigues són més petites i poc aparents. Les plantes femella, quan tenen plantes mascle a prop, produeixen grups de fruits esfèrics de color vermell lluent molt atractius pels ocells. 
Hàbitat: és una planta que si viu a climes càlids (com el mediterrani), prospera millor a mitja ombra, però tolera perfectament fortes gelades a l’hivern. Vol un sòl fresc, ben drenat, arenós, ric en humus i accepta els que tenen calç, però no els terrenys pesats i que s’entollin fàcilment, essent indiferent al pH( entre 6,5 i 8). Els regs han de ser moderats, mantenint una mica d’humitat, encara que tolera un poc la sequera. La poda la realitzen a l’hivern, eliminant la meitat de la longitud de les branques, per contrarestar l’aspecte esvaït que adquireix amb el pas dels anys. 
Reproducció: per llavors o per esqueixos, també d’arrel. Les llavors les sembrarem a la primavera. Existeix la varietat Lacinata amb fulles finament dividides, donant-li una aparença més subtil.
Utilitats: el sumac americà s’utilitza per a adobar pells, en tintoreria i en alguns preparats farmacèutics. Planta conreada ornamentalment a tot Europa tant per les seves flors com pels colors que desplega a la tardor i també pels fruits vermellosos. Els podem utilitzar tant en grup com en solitari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s