VERBENA BONAERIENSIS


Nom comú: berbena de Buenos Aires, berbena púrpura 
Família: verbenàcies (Verbenaceae
Origen: Argentina i Brasil 
EtimologiaVerbena, el nom genèric prové del llatí i amb la mateixa paraula designaven al romaní, verber, que vol dir “fuet, flagell, corretja” o qualsevol cosa que servís per assotar, doblegant-se i rebotant. Això és així, perquè els sacerdots romans assotaven ritualment documents o tractats per fer-los sagrats. Bonaeriensis, epítet geogràfic llatinitzat. 
Descripció: planta vivaç que es pot conrear com a perenne o anual. Pot arribar al metre i mig d’altura com a màxim. Les seves fulles són molt petites i escasses, encara que té unes poques més a les ramificacions. Són allargades, oposades i amb el marge serrat . Aquesta planta és molt cridanera per la seva floració. A mesura que la planta es va desenvolupant, va creant nombroses tiges florals que tot just tenen alguna fulla. És per tant molt poc densa. Les seves atractives flors són de color púrpura, formant inflorescències que atrauen les papallones. Floreixen tot l’estiu i part de la tardor. Aquestes inflorescències estan col·locades a la fi de les tiges floríferes i, com ja hem dit, contenen un nèctar dolç que atrau les papallones i altres insectes. En plena floració és una planta espectacular rodejada de papallones i altres insectes, que ajudaran a pol·linitzar les altres plantes del jardí. Per tant té dues funcions, la primera decorar el jardí amb les seves boniques flors, i la segona ajudar a pol·linitzar la resta de plantes del jardí. Té una vida, si el clima és adient, d’uns 4 anys i si les temperatures d’hivern no han sigut molt fredes, la floració durarà des de començaments de la primavera fins a principis de la tardor. 
Hàbitat: requereix una exposició a ple sol i poden resistir fins a -10 °C, però no de forma continuada i durant poc de temps. Prefereix els climes càlids. El clima mediterrani és ideal per a aquesta planta. És essencial un sòl amb un bon drenatge, si s’entolla, morirà. El reg serà regular però amb poca quantitat. Si ve una època càlida i amb una mica de sequera, la planta resistirà perfectament. Pot viure a sòls pobres, però per optimitzar el creixement i el color de les seves flors, adobarem amb matèria orgànica una vegada a la tardor i una altra vegada a l’estiu amb fertilitzant mineral. És una planta resistent a plagues i malalties i per tant fàcil de conrear. No requereixen poda. 
Reproducció: per llavors. Les podem recol·lectar nosaltres mateixos, donant uns cops a les flors marcides i apareixeran unes boletes que són les llavors. Les col·locarem amb un substrat adient i les regarem suaument. Són fàcils de germinar i creixen amb molta rapidesa. D’aquesta manera les podrem anar renovant a mesura que envelleixen. 
Utilitats: planta original, ornamentalment apreciada per la seva floració, l’utilitzen per fer bordures, bordures mixtes i grups en rocalles. Com són molt poc denses, permeten veure altres plantes a través del massís. Hem de vigilar que no es propaguin massa pel jardí, ja que és una mica invasora. Poden viure en testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s