CAMPSIS GRANDIFLORA


Nom comú: trompeta xinesa (en xinès, ‘ling xiao’) 
Família: bignoniàcies (Bignoniaceae
Origen: la Xina i el Japó 
EtimologiaCampsis, el nom del gènere deriva del grec kampé, “plegat”, amb referència als estams recorbats. Grandiflora, epítet llatí que fa referència a la generosa mesura de les seves flors. 
Descripció: Planta enfiladissa de fulla caduca arribant als 7-9 metres d’altura. Tija llenyosa amb escasses arrels aèries, creixent per la volubilitat de les seves tiges. Fulles imparipinnades, amb 7-9 folíols d’ovats a ovat lanceolats, d’uns 3-8 x 1,5-4 centímetres, amb la base cuneada, el marge serrat i l’àpex llargament acuminat. Inflorescències en panícules terminals (a l’estiu fins a la tardor), sobre peduncles de 15-20 centímetres de longitud. El calze és acampanat, dividit fins a la meitat en 5 dents lanceolats, corol·la ataronjada a l’exterior (de vegades vermellosa) i groguenca a l’interior, d’uns 6-8 centímetres de diàmetre amb els lòbuls semiarrodonits. És realment una enfiladissa espectacular quan floreix. Fruit en càpsula amb l’àpex obtús. Els circells són escassos i és necessari subjectar la planta. El làtex és irritant per contacte. 
Hàbitat: planta que requereix exposició a ple sol. És sensible al fred de certa intensitat encara que aguanta gelades en repòs hivernal USDA 7, però li fan mal les gelades primaverals (hem vist aquesta planta florir espectacularment a l’estiu al centre de França). Vol un sòl ben drenat, ric i fresc. El reg ha de ser abundant a la primavera i l’estiu, però evitant que s’entolli, per això és important un bon drenatge. Les tiges que han donat flor es tallen a finals de l’hivern. Aguanta bé les brises marines i creix amb rapidesa en condicions òptimes. Pot ser atacat pel pugó, les cotxinilles, la mosca blanca i els nematodes Meloidogyne a les arrels. Pot ser atacat per malalties com la Botridis (fulles i brots s’assequen) i la Cercospora (taques marrons a les fulles). 
Reproducció: per estaques de fusta dura o també suau, i mugrons , arrelant fàcilment. També per llavors, que s’estratifiquen durant 2 mesos a temperatures de 4° a 10 °C, per accelerar la germinació, encara que aquest tractament no millora el percentatge de germinació. També es poden multiplicar per estaques d’arrel. 
Utilitats: ornamentalment, per a mi, una de les enfiladisses més boniques quan floreixen, i li donarem les utilitats pròpies d’aquest tipus de planta, tapar tanques, murs, talussos, pèrgoles, arcs, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s