NEPHROLEPIS CORDIFOLIA

Varietat Duffy
esporangis a sota la fulla
Com ja hem dit produeix rizomes


Nom comú: coa de gat, espina de lluç 
Família: polipodiàcies  (Polipodiaceae)
Origen: Extrem Orient 
EtimologiaNephrolepis, el nom del gènere deriva del grec i fa referència a les escates en forma de ronyó de la planta. L’epítet llatí Cordifolia fa referència a la forma de les fulles. 
Descripció: planta que pertany al grup de les falgueres, i podríem dir que són plantes vivaces herbàcies però que es reprodueixen per espores. Arriben als 40 centímetres d’altura com a màxim. Aquest Nephrolepis produeix rizomes ben desenvolupats, escamosos, aquestes escates de vegades vermelloses o brunes. Les seves frondes són de 25-90 x 3-7 centímetres i amb pinnes d’1-3 x 0,5-0,9 centímetres, d’oblongues a oblongues lanceolades, rectes o lleugerament falcades. Són de ràpid creixement. 
Hàbitat: aquesta falguera vol llocs a l’ombra però lluminosos, encara que prosperarà a llocs ombrívols si són humits. És millor regar sovint (3-4 vegades per setmana a l’estiu) el sòl sense mullar la planta, per evitar que es pugui podrir. El sòl serà fèrtil, ric en matèria orgànica i amb molt bon drenatge. Recomanen adobar la planta de forma regular, amb adob líquid per a plantes verdes i a mitja dosi de la recomanada pel fabricant. Si presenta fulles marrons o pèrdua de folíols, vol dir que l’ambient és massa sec. Si la planta té poc color i no treu fulles noves, vol dir falta de nutrients, cal adobar. Si aquesta falguera perdés la majoria de les seves fulles, la podem tallar arran de terra i si la tractem bé, rebrotarà. És una planta que no vol ambients secs ni calorosos. Poden suportar al voltant dels -1 °C o una mica més sempre que el sòl estigui bastant sec. Si la voleu mantenir a l’interior (un bany és perfecte), col·locarem el test sobre un plat amb boles d’argila humides. 
Reproducció: destacar que la forma més usual per reproduir el Nephrolepis, en l’àmbit professional, és per cultiu in vitro. Els subministren en safates d’uns 120 alvèols pel seu re cultiu i acabaran comercialitzats en testos de 12-30 centímetres de diàmetre. Els amateurs podem provar la divisió de mata. 
Utilitats: planta molt elegant amb un valor ornamental molt alt, ben adaptada a l’exterior al litoral mediterrani, sempre que li trobem un lloc a l’ombra i fresc. Ressalta en grups amb altres plantes d’ombra de colors o tons verds diferents. També són espectaculars com a planta penjant encara que donen més de feina. Poden viure a dins de casa sempre que l’ambient sigui humit.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s