PELARGONIUM CRISPUM


Nom comú: gerani amb olor a llimona, gerani llimona 
Família: geraniàcies (Geraniaceae) 
Origen: Sud-àfrica 
EtimologiaPelargonium, el nom del gènere prové del grec pelargos, “cigonya”, comparant la forma del fruit de la planta amb el bec d’aquesta au. Crispum, epítet llatí que al·ludeix a les seves fulles arrissades. 
Descripció: és un gerani caracteritzat per la forta olor a llimona quan li freguem les fulles o les flors. Té un aspecte arbustiu, poc ramificat i lignificat només a la base. Les fulles són molt partides i arrissades. Arriba a una altura de 0,80-1,5 metres. Flors en umbel·la, amb pètals allargats de color violeta, vermell, blanc, etc. i asimètriques. L’època de floració és durant la primavera i l’estiu.
Hàbitat: prefereix exposició a ple sol , millor amb una mica d’ombra a les hores on el sol és més fort. No suporten les gelades, tot just temperatures que baixin de 0 °C. S’estima els sòls lleugerament àcids, sorrencs i ben drenats. El reg serà de dues vegades per setmana, moderats, a l’estiu quan està florint, reduint molt la quantitat de regs a l’hivern, esperant que el sòl estigui sec. Un excés d’aigua podreix fàcilment les arrels. És important no regar les fulles per prevenir l’aparició de malalties produïdes per fongs. Requereix adob ric en nitrogen, específic per aquest tipus de planta. Pot patir plagues com la papallona africana, els àcars, pugó i mosca blanca. Les malalties més típiques produïdes per fongs són la Botritis, l’Oïdi i el Rovell. Els ambients airejats redueixen l’aparició de fongs. Recomanen una poda severa a prop del sòl en parada vegetativa. 
Reproducció: per llavors o per esqueixos. Els esqueixos es planten en terra de jardí i les col·loquen en un lloc calorós i humit. Arrelen amb certa facilitat i aprofitem per renovar els que ja estan envellits, ja que els exemplars joves floreixen més i millor. 
Utilitats: és un magnífic repel·lent de mosquits i el seu oli essencial té aplicacions a la indústria de la perfumeria. El seu ús com a ornamental, plantat habitualment en testos, és molt estès.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s