FUCHSIA TRIPHYLLA


Nom comú: no té cap nom en català
Família: onagràcies (Onagraceae)
Origen: Haití, República Dominicana
EtimologiaFuchsia, en honor a Leonhart Fuchs (1501-1566), reputat metge alemany que va dedicar la seva vida a estudiar plantes que aportessin remeis a les malalties. Triphylla, epítet llatí, que ens indica que les fulles apareixen agrupades de tres en tres i no de dos en dos com la resta del gènere.
Descripció: petit arbust perennifoli, al litoral mediterrani, que pot créixer 40-70 centímetres. Les seves fulles són simples, el·líptiques, amb el marge serrat, de color lleugerament rogenc i bastant grans. La inserció del pecíol es caracteritza per un tint marró o vermellós que apareix al revers de les fulles. Les flors d’aquesta fúcsia són llargues i tubulars, habitualment vermell magenta o vermell ataronjat. Aquestes flors tendeixen a penjar i tenen estams que s’estenen des de la punta. Floració de llarga durada durant l’estiu i la tardor.
Hàbitat: planta que tant pot estar a ple sol com a mitja ombra o totalment ombria a la nostra latitud. En origen no tolera el sol directe. Està definida com a zona USDA 9-11, i per tant ens indica que només pot suportar gelades molt suaus i curtes en el temps. He vist uns quants exemplars en perfectes condicions al Maresme, i en segona línia de mar, tant en test com plantades al sòl. Viu bé en sols neutres, fèrtils i ben drenats. No acostuma a patir plagues ni malalties excepte la mosca blanca. Les flors es produeixen en fusta nova de la mateixa temporada, per tant serà millor podar abans que comenci la nova temporada vegetativa, eliminant la fusta vella i afavorint una nova vegetació més vigorosa. Les plantes comencen a florir abans que les noves tiges es tornin llenyoses (20-30 centímetres).
Reproducció: per llavor, millor sembrada tan aviat com estigui madura (encara que es poden emmagatzemar), la llavor triga a germinar unes 6 setmanes. També per esqueixos internodals de fusta verda o semillenyosa d’uns 8 centímetres de longitud, arrelant de pressa en un percentatge elevat.
Utilitats: sembla que aquesta planta posseeix algunes característiques curatives, és antipirètica, descongestionant i té propietats curatives de les malalties uterines (no especifica quina part de la planta). És una pena, i també sorprenent, que aquest petit arbust de fulles tan boniques, que floreix tants mesos i de forma espectacular a l’ombra i a la vegada sigui tan adaptable, no sigui més utilitzat en jardineria. Segur que podeu encarregar-lo a un comerç de confiança i el gaudireu.

2 Comments Add yours

  1. Crec que la vaig trobar en un parc i no la vaig saber reconèixer, moltes gràcies!

    M'agrada

  2. que bé poder ajudar-te¡¡

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s