CAMPSIS RADICANS


Nom comú: gessamí de Virgínia, bignònia de flor grossa, bignònia vermella
Família: bignoniàcies (Bignoniaceae) 
Origen: EUA, estats centrals i orientals 
EtimologiaCampsis, el nom del gènere deriva del grec kampé, “plegat”, amb referència als estams recorbats. L’epítet radicans prové del llatí, fent referència a les arrels adventícies que el sostenen.
Descripció: és una planta enfiladissa llenyosa, de fulles caduques, molt vigorosa i de ràpid creixement, que pot arribar a grans altures i que emet arrels adventícies al llarg de la seva tija, amb les quals s’adhereix a les parets, arbres, etc. Presenta fulles compostes imparipinnades de color verd intens, d’uns 30 centímetres de llarg, amb 9-13 folíols ovats lanceolats, d’uns 7 centímetres de llarg per 4 centímetres d’ample, amb el marge serrat. Les inflorescències terminals tenen 8-12 flors amb forma d’embut de color vermell o vermell ataronjat, d’uns 9 centímetres de llarg i 3-4 centímetres de diàmetre. Floració a l’estiu fins a la tardor, triga 3-44 anys a fer la primera florida. Els fruits són càpsules llenyoses que contenen una gran quantitat de llavors aplanades i alades d’uns 2 centímetres de longitud. Atenció: el seu làtex és irritant al contacte.
Hàbitat: espècie de climes temperats o freds que pot arribar a resistir, durant el repòs vegetatiu -20 °C. Requereix exposició a ple sol, però tolera la mitja ombra. No és exigent amb el sòl encara que el prefereix fèrtils, humits i sobretot que drenin bé. Recomanen regar-la abundantment a l’estiu i no regar-la a l’hivern. L’avís que falta aigua és l’enrotllament de les fulles i un decaïment general de la planta. Al principi l’hem de subjectar amb algun suport fins que es torni llenyós i s’aguanti sol. Adobar des de la primavera fins a mitjans de l’estiu, després no cal. Podar les branques que han donat flor i retirar les flors marcides. Les plagues que pateix més habitualment són els pugons, la cotxinilla, els àcars, la mosca blanca i els nematodes Meloydogine a les arrels. Com a malalties pot patir la Cerpòspora i la Botritis
Reproducció: per llavors, esqueix semillenyós (el millor sistema) a la fi de l’estiu, per murgó aeri o soterrat. Pot arribar a ser una planta invasora formant, a partir d’arrels noves, altres plantes lluny de la planta mare. 
Utilitats: planta de notable valor ornamental, rústica, vigorosa i molt adaptable. Una magnífica planta enfiladissa per cobrir ràpidament murs, tanques, pèrgoles o talussos, sempre que li facilitem un element per agafar-s’hi. També pot viure amb un test de mesura generosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s