RAPHIS EXCELSA

Nom comú: palma de bambú, palmera de la Xina 
Família: arecàcies (Arecaceae)
Origen: la Xina 
EtimologiaRaphis, nom genèric que prové de la paraula grega raphis, “vareta”, al·ludint a la finor de les seves tiges. Excelsa, epítet llatí que vol dir “molt elevada, molt alta”.
Descripció: palmera multicaule, formada per moltes tiges primes, d’uns 4 centímetres de diàmetre, recobertes d’una fibra color xocolata. Arriben a una altura de 3-4 metres. Les seves fulles són palmades amb 3-7 folíols, de vegades més, dividides fins a la base. Tenen el marge finament dentat i són de color verd fosc. El pecíol és molt prim i mesura uns 30-40 centímetres de llarg, amb fibra a la base. Les flors estan agrupades en inflorescències axil·lars a les fulles més altes, mesuren uns 30 centímetres de llarg, primer són de color rosa, després verdes i finalment groguenques. El fruit és oblong, d’uns 9 mil·límetres de diàmetre i és de color marró púrpura. 
Hàbitat: aquesta palmera pot viure a l’exterior a llocs temperats com el nostre o a l’interior a llocs més freds. Tolera gelades suaus d’uns -2 °C, i més quan és adulta. Quan aquesta palmera viu en un test, recomanen barrejar un 60% de substrat universal + un 30% de perlita + un 10% d’humus de cuc de terra. En el cas de plantar-la directament al sòl, el sòl haurà de ser ben drenat i fèrtil, si no, farem un forat d’un metre cúbic, afegirem un 20% de perlita i un 15% d’humus de cuc de terra o similar. És una palmera que resisteix la sequera, la regarem 2 vegades per setmana a l’estiu i una vegada per setmana la resta de l’any. És important adobar la palmera durant l’època de creixement, fins a la tardor a llocs temperats, recomanant sempre adobs ecològics. 
Reproducció: per llavor o per divisió a la primavera. Per llavor trigaran d’un a dos mesos en germinar. Per divisió, es talla una tija amb una eina prèviament desinfectada, després impregnarem la base amb hormones d’arrelament, a continuació ho posarem amb un test amb vermiculita humida i finalment col·locarem el pot a mitja ombra o en una habitació lluminosa, lluny de la llum directa.
Utilitats: preciosa i elegant palmera, de molt fàcil conreu i força resistent. Molt recomanable tant a l’exterior, als llocs temperats, com a l’interior a llocs més freds.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s