PELARGONIUM PELTATUM


Nom comú: gerani d’heura, gerani de fulla d’heura, murciana
Família: geraniàcies (Geraniaceae)
Origen: Sud-àfrica
EtimologiaPelargonium, el nom genèric deriva de la semblança de la forma de la fruita al bec d’una cigonya (pelargos en grec). L’epítet peltatum (en anglès ‘peltate’), es refereix a les fulles en forma d’escut on el pecíol s’uneix al centre de la fulla. D’aquesta espècie s’han derivat molts híbrids, amb flors dobles i semidobles.
Descripció: és una espècie herbàcia perenne, més aviat enfiladissa i suculenta, que s’arrossega, amb branques fines i anguloses a través d’altres arbres i arbustos en el seu hàbitat. Aquesta planta escaladora té llargs brots endarrerits que poden arribar a una altura de dos metres i es caracteritza per les seves fulles en forma d’heura, amb 5 lòbuls, de vegades amb marques zonals, però això no és una característica comuna. Produeix raïms de flors que varien de color malva a malva rosat a rosa pàl·lid o blanc. Floreix principalment de primavera fins a la tardor. En aquest gènere, el fruit és una càpsula allargada, prima i dehiscent. Cada llavor té una ploma llarga i prima en espiral, utilitzant aquesta ploma, en arribar a terreny humit, com si fos un trepant.
Hàbitat: a ple sol, requereix un mínim de 4 hores de sol diàries. Tolera gelades suaus, fins a -3 °C. El millor sòl per aquest gerani és una barreja d’humus de fulles, torba i terra de jardí amb sorra gruixuda. El reg ha de ser abundant, sobretot a l’estiu, perquè floreixi abundantment, encara que tolera la sequera. Podar per retallar la planta i canvi de test a la primavera. Les plantes s’han de renovar cada 3-4 anys.
Reproducció: fàcil per esqueixos a la primavera i a la tardor.
Utilitats: per a balconades, terrasses, finestres col·locades de forma que les branques pengin al vuit. També es conrea en jardineres i testos aixecats.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s