




Nom comú: agapant, assutzena africana, flor de l’amor, tuberosa, vara d’Adam
Família: liliàcies (Liliaceae)
Origen: Sud-àfrica
Etimologia: El nom del gènere, Agapanthus, prové de dues paraules gregues, agape, “amor” i anthus, “flor” i juntes signifiquen “flor de l’amor”. L’epítet africanus, indica el lloc de procedència de la planta.
Descripció: planta perenne, herbàcia, no bulbosa, però amb arrels rizomatoses. Mesura 1-1,5 metres d’altura però hi ha diversos híbrids nans. Les seves arrels carnoses produeixen colònies d’individus. Fulles linears, d’uns 30 centímetres de llarg per 2 centímetres d’ample, de color verd intens. Aquest fullatge és molt ornamental tot l’any. Flors espectaculars, hermafrodites i actiniformes (de simetria radial) de color blau intens o blanc, reunides en umbel·les de 20-30 flors. Floreix a finals de primavera o a l’estiu. Triga 2 o 3 anys a florir, però després ho fa cada any.
Hàbitat: exposició tant a mitja ombra com a ple sol. A zones molt caloroses és millor a mitja ombra. Perd les fulles a -8 °C però la planta resisteix fins a -15 °C i tornen a sortir a la primavera següent. És poc exigent respecte al sòl, mentre sigui fèrtil i ben drenat. El reg ha de ser abundant durant la floració i evitar la humitat durant el repòs hivernal. Molt resistent a plagues i malalties excepte els caragols. Els rizomes poden ser atacats per nematodes o talps.
Reproducció: per divisió dels rizomes a la primavera a la fi de l’estiu. Dividir les mates cada 6-7 anys.
Utilitats: magnífica planta tant per la seva exuberant floració com per la qualitat del seu fullatge quant no té flors. És una planta molt resistent que s’utilitza als jardins per formar vistosos massissos, es veu sovint, i també s’utilitza com a flor tallada. També és interessant perquè floreix a mitja ombra i és una excel·lent planta entapissant. Apta per viure en contenidors.