VERBENA HIBRYDA


Nom comú: carmelitana, berbena, berbena híbrida
Família: verbenàcies (Verbenaceae) 
Origen: hortícola, són híbrids. La berbena és del centre i sud d’Amèrica. 
Etimologia: l’origen del gènere Verbena ve del llatí. Tant designava aquesta planta com el romaní i el seu nom deriva de verber, que vol dir “fuet, flagell, corretja o qualsevol element que serveixi per fuetejar”. Això és perquè amb aquestes plantes feien ramells amb els quals feien fuetejades rituals, per exemple fuetejant tractats per fer-los sagrats. 
Descripció: Planta herbàcia perenne, sovint empleada com a anual en climes amb fred hivernal. Són de vida curta i s’han de renovar cada 3-4 anys. Són molt ramificades amb les fulles oposades, forma oblonga lanceolada i presenten el marge irregularment dentat. Hem de distingir dos tipus de berbena híbrida: les d’aspecte recte que tenen una altura de 30-50 centímetres i les d’aspecte postrat, de 20-25 centímetres d’altura. Aquestes últimes són les més populars i s’utilitzen com a entapissant. Ambdues tenen nombroses varietats, de diversos colors (blancs, rosa, vermell blau, etc.). Les blanques són les més perfumades. Les seves flors, petites i abundants, estan disposades en umbel·les planes, que floreixen a l’estiu. Formen un dens tapís, aconseguint un efecte de catifa vegetal després de poques setmanes des de la plantació. Recomanen plantar 3-5 plantes per metre quadrat. 
Hàbitat: exposició a ple sol, encara que suporta la mitja ombra. El clima ha de ser temperat, si fa fred intens, la planta mor. Diuen que pot resistir fins a -7 °C. El sòl ha de drenar bé. Són de fàcil cultiu. Amb un reg per setmana és suficient. Una vegada establertes suporten l’escassetat d’aigua. En finalitzar l’estiu han de podar-se perquè floreixi més aviat la pròxima temporada. És una planta resistent a les plagues de jardí, però hem de controlar l’excés de reg, ja que afavoriria l’aparició de fongs que provoquen la putrefacció. També pot patir l’oïdi. Les plagues més habituals són els pugons, les minadores i els àcars.
Reproducció: per llavors o esqueixos. 
Utilitats: planta molt acolorida, ideal per a entapissar. Situades a un desnivell, creixeran com una cortina vegetal florida, molt vistosa. També podem plantar-les en testos i jardineres per penjar de finestres, balconades o terrasses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s