PHORNIUM TENAX


Nom comú: lli de Nova Zelanda, fornium
Família: agavàcies (Agavaceae)
Origen: Nova Zelanda, illa de Norfolk 
EtimologiaPhornium, vol dir “canastra o cove” i l’epítet tenax vol dir “tenaç” 
Descripció: herba perenne, que no creix de pressa, amb un rizoma i que no és pròpiament un arbust, encara que ornamentalment el considerin com a tal. Fulles coriàcies en roseta basal, linears, cintades, Apareixen des de la base de la tija i poden arribar a mesurar 3 metres de llarg. Flors en panícula terminal sobre un escap (tija sense fulles i amb flors a l’àpex que normalment surten d’un bulb o rizoma). 
Hàbitat: és una planta molt resistent. La millor exposició és a ple sol, encara que viu bé a mitja ombra. Suporta baixes temperatures i gelades. El sòl ha de ser ric en sorra i estar adobat amb matèria orgànica, encara que pot viure a qualsevol mena de sòl. Regs moderats durant tot l’any, és molt resistent a la sequera, l’excés de reg pot assecar els marges i les puntes. Viu bé a prop del mar. Com a manteniment, hem de tallar les fulles seques des de la base. 
Reproducció: es multiplica habitualment per divisió de mata i també per llavor. Hi ha diverses varietats, la més habitual amb els marges de les fulles d’un color crema. 
Utilitats: s’ha conreat com a planta tèxtil, traient fibres de les seves fulles, utilitzades per trenar, fer cistells, etc. Ornamentalment és adient per als marges dels estanys. Combina molt bé pel seu aspecte tropical en rocalles amb palmeres i altres plantes amb puntes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s