TROPAEOLUM MAJUS


Nom comú: caputxina, morritort d’Índies, herba llaguera
Família: tropeolàcies (Tropaeolaceae) 
Origen: Amèrica del Sud. Assilvestrada a les nostres zones costaneres. 
Etimologia: el nom del gènere deriva del grec tropaion i del llatí tropaeum que vol dir “trofeu”. Majus, epítet llatí que vol dir “el més gran”. 
Descripció: són plantes anuals o perennes, però cultivades com a anuals, rastreres o enfiladisses. Fulles alternes, rodones en forma d’escut, glabres, que arriben fins als 10 centímetres de diàmetre, senceres o amb el marge ondulat. Són carnoses i tenen un bonic color verd glauc. Flors grans, en forma de trompeta amb esperons, de 3-6 centímetres de diàmetre, zigomorfes (pla de simetria bilateral), amb llargs peduncles, solitàries a les aixelles de les fulles. Pètals lliures, grans, grocs o ataronjats, fins a quasi vermells, amb els dos pètals superiors amb taques més fosques. Floreix a la primavera, l’estiu i principis de tardor. Fruits carnosos, de color blanc i 12 mil·límetres d’ample.
Hàbitat: Planta de fàcil cultiu, que tolera tant el ple sol com la mitja ombra, però l’ombra total inhibeix la floració. Té molt poca resistència al fred, -1 °C. Vol un sòl ben drenat, encara que sigui sec i pobre. El reg ha de ser moderat, mantenint-se fresc però sense fer regs abundants. Recomanen adobs rics en nitrogen i fòsfor. S’autopropaga amb facilitat. 
Reproducció: per llavor, quasi tot l’any, germinant en 14-20 dies a 15 °C, florint a les 7- 10 setmanes des de la sembra. 
Utilitats: Tant les flors com les fulles són comestibles, les llavors es poden confitar en vinagre com si fossin tàperes. Algunes gosseres planten tanques de caputxines per preservar els gossos de paràsits. Ornamentalment és una planta molt lluent i acolorida, i només amb una o dues plantes poden alegrar una part del jardí, tenint en compte que agafen molt d’espai. També són molt decoratives en terrasses, balconades, gelosies, etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s