LAMPRANTHUS S.P.


Nom comú: flor de migdia, platanet, mesem (seguit del color de la flor, per exemple mesem vermell).
Família: aizoàcies (Aizoaceae) 
Origen: consta d’unes 250 espècies, totes de zones àrides del sud d’Àfrica. 
Etimologia: nom genèric que deriva de les paraules gregues lamprós, “lluent” i anthos, “flor”, flors lluents.
Descripció: els lampranthus són plantes suculentes, perennes, d’aspecte entapissant, que poden arribar a una altura de 25-40 centímetres. Les fulles són carnoses, de secció triangular, cilíndriques o semicilíndriques segons l’espècie. Les flors, que es formen a l’àpex de les tiges florals, són hermafrodites, amb un calze format per 5 sèpals i una corol·la rica en pètals grans, molt acolorits (grogues, taronges, vermelles, magentes, roses segons l’espècie o varietat) i només s’obren si els hi dona el sol de ple. Els més utilitzats són: L. roseus (flors roses), L. spectabilis (flors púrpura), L. conspicuus (flors vermell intens), L. Amoenus (flors vermell púrpura), L. Aureus (flors grogues o ataronjades). Floreix a ple estiu i cada flor dura una setmana. 
Hàbitat: és una planta molt rústica i fàcil de cultivar. Requereix exposició a ple sol. Aguanten bé les altes temperatures i gelades suaus en general depenent de l’espècie. Accepten qualsevol mena de sòls, siguin pobres o calcaris, però han de ser ben drenant. Són molt resistents a la sequera. Hem de ser molt moderats amb el reg, no regar-les a la tardor i l’hivern, i durant la primavera i l’estiu, regar quan el sòl es vegi ben sec. Igual que amb el reg, hem de ser moderats amb l’adob, utilitzant adob complex per a barrejar amb l’aigua de reg cada tres setmanes. Hem de retirar les flors marcides.
Reproducció: com la vida útil d’aquestes plantes és d’uns 3-5 anys, les podem renovar fàcilment, mitjançant esqueixos in situ, realitzats a principis de la tardor. 
Utilitats: és una planta ideal per a jardins sostenibles, per a entapissar sòls secs, i molt interessant per a plantar a rocalles i talussos. També es poden conrear a testos i jardineres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s