FORTUNELLA MARGARITA

 
Nom comú: cumquat (del cantonès kumquat), taronja nana, taronger xinès. 
Família: rutàcies (Rutaceae
Origen: Àsia meridional i la regió del pacífic asiàtic. 
Etimologia: el nom del gènere, Fortunella, és en honor de l’horticultor escocès Robert Fortune (1812-1880), qui va introduir les primeres plantes el 1846. L’epítet específic margarita, del llatí margaritus-a-um, vol dir “perla”, en al·lusió als seus petits i lluents fruits. 
Descripció: és una espècie d’arbre petit, de lent creixement, de fulla perenne, molt ramificat, que pot arribar a una altura de 2,5-4,5 metres d’altura. Les branques són gruixudes, i poden portar petites espines. Les fulles són alternes, lanceolades, d’entre 4 i 9 centímetres de llarg, de color verd fosc intens i lluent a l’anvers, amb l’àpex arrodonit. Les flors blanques, aromàtiques, axil·lars, es presenten solitàries o en grups. La fruita és un cítric petit, de 3-4 centímetres de llarg i 2-4 centímetres d’ample, amb un color groc o ataronjat i forma ovalada o rodona segons la varietat. Tenen la polpa lleugerament àcida i són comestibles, fins i tot la pela. Comparat amb altres espècies de cítrics el cumquat, entra en un període letàrgic en el qual no desenvolupa gemmes. 
Hàbitat: requereix exposició solejada. És molt resistent al fred (tolera fins a -10 °C) però el fred retarda el seu creixement. El sòl ha de ser ben drenat. Els ambients secs i calorosos fan que caiguin els fruits. Durant el període vegetatiu s’adoben amb fertilitzant líquid. Atenció en aplicar insecticides i fungicides, ja que els seus residus poden restar als fruits comestibles. Convé canviar els tests per un més gran a la primavera.

Reproducció: per empelt sobre patró de taronger, ja que requereix més vigor. 
Utilitats: cuina; com a fruita fresca, de vegades només la pell, ja que la polpa resulta massa àcida. Més habitual és preparar-los en almívar (típic de Hong Kong), o com a envinagrats i salmorra. També com a melmelada o chutney i com a components de licors. Medicinal: conservats en sal s’utilitzen a la Xina pel mal de gola, antitussigen i estimulant una vegada tornats a hidratar. Cosmètica: el seu oli essencial, de brots tendres i flors, s’utilitza en perfumeria. Ornamentalment és una planta molt atractiva i lluirà carregada de fruits i amb les fulles lluentes plantada en testos, o al litoral directament al sòl.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s