BEGONIA SEMPERFLORENS


Nom comú: begònia de cera, flor de sucre. 
Família: begoniàcies (Begoniaceae)
Origen: Brasil 
EtimologiaBegonia, nom genèric en honor del botànic francès Michel Begon la Picardière (1638-1710), governador d’Haití i estudiós de la flora de l’illa. Semperflorens, epítet llatí que vol dir “sempre florida”. 
Descripció: és una mata herbàcia perenne que s’utilitza com a anual o de temporada. Arriba a una altura de 20-40 centímetres. Té les tiges carnoses i ramificades, molt trencadisses. Les fulles, també carnoses, són ovals i arrodonides. Flors agrupades en raïms axil·lars de color rosa, vermell o blanc. Hi ha moltes varietats d’aquesta planta, diferents per la seva mida o pel color de les fulles, que poden ser verdes o vermelloses en diverses tonalitats, planes o enrotllades. Floreixen quasi durant tot l’any (d’aquí l’epítet semperflorens). 
Hàbitat: la millor exposició és mitja ombra, encara que tolera els llocs ombrívols. Vol un clima càlid i humit. No tolera el fred i l’hem de guarir dels vents i les gelades. Quan arriben les gelades les podem protegir amb alguna cobertura. El reg ha de ser freqüent però moderat, no suporta els sòls entollats, ja que podririen la base de la planta. Adobar freqüentment amb adob líquid a l’època de floració. Retirar les flors marcides i les fulles fetes malbé. És sensible als pugons i acostuma a ser atacada pels caragols, que podem combatre fàcilment amb enceballs comercials. Pot patir també malalties causades per fongs com l’Oïdi i la Botritis. 
Reproducció: aquesta planta es reprodueix bàsicament per llavors. Requereixen llum per germinar (no cobrir les llavors però posar-les sota un vidre) i una temperatura entre els 22 i 27 °C, triga uns 14 dies. 
Utilitats: planta utilitzada com a anual, o de temporada molt popular en totes les seves varietats, encara que a climes temperats com el nostre podem aprofitar-les més d’una temporada. Amb ella podem fer platabandes, plantar-les en rocalles o marges o conrear-les en testos i jardineres per decorar patis i terrasses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s