SANTOLINA CHAMAECYPARISSUS


Nom comú: espernallac, camamilla groga, camamilla de Maó, herba de Sant Joan 
Família: asteràcies (Asteraceae
Origen: sud d’Europa i nord d’Àfrica 
EtimologiaSantolina, nom genèric que deriva del llatí sanctus, “sagrat” i linus, “lli””, basat en el nom d’una espècie d’aquest gènere. Chamaecyparissus, epítet que vol dir “xiprer nan” per la similitud de les seves fulles. 
Descripció: petit arbust perennifoli o mata sufruticosa (que només té la base de la tija central llenyosa, i la resta és herbàcia), que no passa dels 30/50 centímetres, una mica més en l’època d’estar florida. Les fulles són esparses, lineals, formada per nombrosos segments de fins a 1-2 mil·límetres, situats en diverses files, d’un color gris verdós i molt aromàtiques (similar a la camamilla però més fort i una mica desagradable). Inflorescències en capítols terminals hemisfèrics de color groc, a la fi de nombroses tiges primes i erectes i durant tot l’estiu. 
Hàbitat: planta molt rústica, que requereix exposició a ple sol. Resisteix bé el fred i tolera gelades fortes. El sòl ha de ser ben drenat i no molt ric en nutrients, amb preferència pels calcaris. El reg serà poc freqüent, ja que és molt resistent a la sequera. Farem la poda a la tardor, després de la floració. Cal eliminar les flors marcides i les branques molt crescudes. A principis de primavera farem una altra poda, però més forta, cada 2-3 anys, quan hagi perdut la seva forma. Les branques creixen molt, s’obren deixant forats sense vegetació. El millor és retallar-la de forma contínua. També recomanen substituir les mates molt envellides. Poden patir atacs de pugó. La podem trobar des del nivell del mar fins als 2.000 metres d’altitud. 
Reproducció: per esqueixos tendres a final de la primavera o madurs a principis de la tardor.
Utilitats: és una planta amb virtuts medicinals i rica en olis aromàtics. S’usava com a estomacal o digestiva, prenent-la en infusió. També li han atribuït virtuts d’ús extern per curar úlceres o ferides, ja que és desinfectant, antiespasmòdiques, per estimular la menstruació ajudant a evitar els dolors i també vermífugues. És un desparasitador natural. Una mica d’aquesta mata en una bosseta, espanta l’arna de la roba. Ornamentalment és una mata atractiva tant per les seves fulles com per les flors, essent una planta que requereix poca cura. La podem plantar per cobrir zones formant massissos com si fossin catifes, per formar bordures, marcar camins i també per fer jardineria escultural o art topiari senzill.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s