OENOTHERA GAURA


Nom comú: gaura bianual (biennial gaura), traduït directament de l’anglès o gaura blanca 
SinònimGaura biennis 
Família: onagràcies (Onagraceae
Origen: nord dels EUA 
EtimologiaOenothera nom del gènere que deriva de dues paraules gregues, óinos i thér, “vi selvàtic”, perquè buscaven la seva arrel per condimentar el vi. Gaura, epítet provinent del grec gaurós, “altiu orgullós”.
Descripció: planta herbàcia, d’aspecte fràgil, que durant el primer any desenvolupa una roseta de fulles basals. Durant el segon any, aquesta planta biennal fa de 90 a 180 centímetres d’altura, ramificant cap amunt. Les tiges són de color verd clar i moderadament o densament poblades de pèls blancs. Fulles alternes sense pecíol o molt curt i de 12 x 2,5 centímetres. Són estretament lanceolades, de marges sencer, i de color verd groguenc, glabres o lleugerament tomentoses, més glabres com més velles. Durant la tardor aquestes fulles es tornen vermelloses com resposta al fred. Les tiges superiors finalitzen en panícules obertes de pues florals de fins a 60 centímetres de llarg. A cada espiga, les flors, sèssils, floreixen gradualment des de la part inferior cap a la superior amb capolls florals per sobre. Cada flor mesura 1,5 centímetres de llarg, consta de 4 pètals de color blanc a rosa, 8 estams esvelts i un ovari inferior amb l’estil llarg. Fruits en càpsules de 6-8 mil·límetres, fusiformes, amb 4 cares. Cada fruit conté unes quantes llavors. La floració es produeix a la primavera-estiu i la fructificació a l’estiu-tardor. Les llavors es dispersen fàcilment pel vent.
Hàbitat: aquesta planta prefereix la llum del sol, zones seques i desertes. Tolera molts tipus de sòl, incloent-hi aquells que contenen argila, grava o sorra. Malgrat això, té una gran capacitat d’adaptar-se a un ampli ventall d’hàbitats, ja que desenvolupa arrels profundes. Pot sobreviure a hiverns freds i humits, però necessita un punt sec en sòls lleugers. 
Reproducció: fàcil per llavors, a començament de la primavera. 
Utilitats: planta herbàcia interessant per les seves flors i aspecte fràgil. Poc vista als nostres jardins i per tant molt original. Podem trobar fàcilment les seves llavors. Acostumen a plantar-la formant grups de vàries plantes, resultant molt atractiva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s