PODRANEA RICASOLIANA


Nom comú: bignònia rosa, bignònia de flor rosa, arbust de Pandora 
Família: bignoniàcies (Bignoniaceae) 
Origen: Sud-àfrica 
EtimologiaPodranea, el nom del gènere és un anagrama (mateixes lletres en diferent ordre) convertint-se en Pandorea, un gènere estretament lligat al primer. L’epítet Ricasoleana és en honor al botànic i polític italià Vicenzo Ricasoli (1814-1891). 
Descripció: planta enfiladissa, molt vigorosa, amb tiges lignificades i volubles que s’arquegen, sense circells, de creixement ràpid i que poden arribar als 10 metres d’altura. Fulles oposades, imparipinnades, amb 5-11 folíols de lanceolats a el·líptics, de marge dentat, de color verd fosc brillant, de 2-7 per 1-3 centímetres o una mica més. Flors grans, nombroses, acampanades, d’uns 7 centímetres, de color rosa amb nervis porpra, acabada amb un llavi superior dividit en dos lòbuls. Apareixen en amples panícules terminals, multiflorals, situades a l’extrem dels nous brots. Floreix durant l’estiu i la tardor. Fruit en càpsula amb llavors alades. 
Hàbitat: vol una exposició a ple sol o a mitja ombra. Suporta gelades de fins a -5 °C i tolera altes temperatures en estar ben desenvolupada. En climes temperats pot fer més d’una florida i és perennifoli, però a climes més freds es torna caducifòlia. Un hivern molt fred pot arribar a gelar la planta, però amb la pujada de temperatures de la primavera rebrotarà de soca-rel. No és massa exigent respecte al sòl sempre que sigui ric en matèria orgànica i ben drenant. És resistent al vent i a la sequera. Cal regar regular moderadament a l’estiu i escassament a l’hivern. Cada 3-4 anys cal realitzar una poda severa tallant per sobre del segon nus de les branques principals, però a més a més una poda més lleugera al final de l’hivern hi afavorirà la floració. Haurem de lligar la planta, ja que no puja per si sola, després costa de controlar, ja que, com ja hem dit, és molt vigorosa.
Multiplicació: per llavors, esqueixos o murgó (o capficament). La varietat més utilitzada és Contessa Sara
Utilitats: enfiladissa molt interessant pel seu ràpid creixement i magnífica floració, que cobrirà i donarà color a murs, pèrgoles i tanques, etc. En ser una planta lleugera, grimparà molt alt, caient després en cascada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s