ALOE VERA


Nom comú: àloe vera, sàbila, atzavara vera, bàlsam de jardí, figuerassa, etc. 
Família: asfodelòidies( Asphodeloideae) (subfamília de la família Xanthorrhoeaceae
Origen: Probablement el seu origen és la península Aràbiga, i després s’ha naturalitzat a regions subtropicals o temperades dels dos hemisferis, inclosa la zona mediterrània. 
EtimologiaAloe, nom genèric d’origen incert. Podria derivar de la paraula grega alsalós, “sal” que després va derivar a llatí aloéoés, “amarg”, que designava tant la planta com el seu suc, que recorda al sabor de l’aigua de mar.
Descripció: arbust de tronc curt, cobert de fulles, estolonífer, amb una tija de 30 centímetres d’altura, erecte, sense rebrots laterals. Les fulles, molt carnoses, mesuren 40-50 centímetres per 5-8 centímetres i són densament agrupades en una roseta basal de fins a 20 fulles. Són estretament triangulars i lanceolades, rectes, acabada en un àpex molt dur, d’un color verd grisenc, sense taques, excepte quan són fillols o rebrots joves. Dentades només al marge, amb dents d’uns dos mil·límetres, gruixuts i durs. La inflorescència, inclòs el peduncle, té uns 70-100 centímetres d’altura, densa tant a la floració, amb flors tubulars, com a la fructificació, i és de color groc, ataronjat o vermell. El fruit és una càpsula de 20-25 per 6-8 mil·límetres que conté llavors alades d’uns 5 mil·límetres. 
Hàbitat: pot viure tant a ple sol com a mitja ombra, encara que amb el sol fort de l’estiu es pot cremar alguna fulla (es posa marró). No suporta les gelades i vol un hivern amb temperatures fresques, 6-10 °C. El sòl ha de ser sorrenc amb molt bon drenatge. Hem de regar normal excepte a l’hivern i vigilar sobretot que no s’entolli. L’àloe pot passar llargues temporades sense aigua, sobretot a l’hivern, però les seves fulles es tornen primes i arrugades, i ens avisa que la planta requereix aigua. És molt resistent a plagues i malalties, encara que alguna vegada pot ser atacat pel pugó i les cotxinilles. 
Reproducció: separar els fillols o rebrots que neixen al voltant de la planta mare quan aquests tinguin una altura d’uns 8-10 centímetres. No regarem durant les dues primeres setmanes, després de plantar, per aconseguir que cicatritzin les seves ferides. 
Utilitats: L’àloe vera es conrea a l’agricultura per la gran quantitat de propietats que té. La saba s’utilitza per tractar inflamacions externes, cremades, talls, picadures d’insectes, dolors musculars i reumàtics, etc. Per obtenir el gel interior que conté la fulla, no ha de ser regada els 5 dies anteriors i fer el tall de la fulla de nit o molt d’hora al matí. Es pot aplicar la fulla tallada directament sobre cremades, ferides, infeccions per fongs i picadures. El gel cura i cicatritza. Està demostrat científicament que una cremada profunda tractada amb aquest gel evoluciona en 48 hores a una cremada de segon grau i quasi sense deixar cicatriu, a causa de la ràpida regeneració dels teixits. Conté olis molt demanats per la indústria cosmètica. Es preparen tònics facials i capil·lars, cremes per netejar la pell, antiarrugues, desodorants, crema hidratant, etc. S’utilitza molt com a component de cremes, gels de bany i xampús. Antigament es feien ungüents i cataplasmes. No hem d’oblidar que ornamentalment s’utilitza de forma habitual a les rocalles i en general en jardins sostenibles, ja que és una planta que no manca d’atractiu i quasi no requereix manteniment. També viu molt bé plantada en testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s