TETRACLINIS ARTICULATA


Nom comú: xiprer quadrivalve, xiprer de Catagena, araar, arbre Sictus. 
Família: cupressàcies (Cupresaceae) 
Origen: Malta i Xipre, sud d’Espanya (encara que en clar retrocés, restant pocs exemplars a les serralades de Cartagena) i el nord d’Àfrica ( on hi ha molt més exemplars). 
EtimologiaTetraclinis, del grec antic, significa 4 llits, al·ludint a les 4 valves de la pinya. Articulata, epítet llatí referint-se a l’aspecte articulat de les branquetes. 
Descripció: Conífera de fulla persistent, de lent creixement, que pot arribar als 15 metres d’altura, habitualment 6-8 metres, de capçal cònic o ovat. El tronc és únic i recte amb l’escorça fissurada de color gris cendra. Les branques principals estan corbades cap amunt i branquetes tenen un aspecte delicat, pèndol, una mica aplanades, sortint en totes direccions i per aquesta raó semblen articulades, tal com indica el seu nom científic. Les fulles tenen forma d’escama allargada, similar a la del xiprer. És una espècie que floreix a la tardor o a l’hivern i té les pinyes masculines i femenines al mateix peu (monoica). Les masculines són terminals i tenen escames amb pol·len. Les femenines, també terminals, consten de 4 valves. Maduren a l’estiu següent i al seu interior hi ha 4 llavors doblement alades de 8 x 4 mil·límetres per afavorir la seva dispersió pel vent. 
Hàbitat: creix en llocs molt secs, semiàrids, solejats, formant boscos molt oberts en barreja amb pins bords, margallons, llentiscles i altres espècies d’ecologia similar. Viu a vessants, cingles i pedregars, a qualsevol mena de terreny, desenvolupats o no, encara que prefereix els calcaris i doc argilosos, a zones ben drenades, resistint bé les gelades. Creix des de cota zero fins als 1.800 metres d’altitud, sempre amb exposició a ple sol. És una espècie molt longeva que rebrota bé des de la base. No pateix plagues o malalties. 
Reproducció: es reprodueix per llavors que es dispersen a la tardor. També s’empelta sobre peu de Thuja o Cupressus. 
Utilitats: la seva fusta és d’excel·lent qualitat, ideal per fer petites talles, objectes artístics i fins i tot mobles, molt valorats per l’aroma que desprenen. La seva resina, “resina de sandàraca”, és molt apreciada per l’elaboració de perfums, vernissos, pagaments, i ciment dental. L’escorça, molt rica en tanins, s’ha utilitzat per adobar els cuirs. És una planta protegida que apareix a la llista del “catalogo Nacional de especies amenazadas”. Ornamentalment és una espècie utilitzada a jardins especialitzats o botànics i molt utilitzada en replantacions i restauració de paisatges àrids, molt indicat pels jardins mediterranis. Planta ideal tant per jardins xeròfits com per jardins tradicionals. És una relíquia de gran interès botànic.

One Comment Add yours

  1. Aquesta espècie està als jardins del Palau Reial de Pedralbes, senyalada i tot.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s