ACALYPHA HISPIDA


Nom comú: cua de gat, cua de guineu 
Família: euforbiàcies (Euphorbiaceae)
Origen: Malàisia, Indonèsia, Nova Guinea Papua, nord d’Austràlia, Filipines. 
Etimologia: Acalypha, deriva del grec antic akalephes, “ortiga” en referència a què les seves fulles són similars a les d’aquesta planta. Hispida, epítet llatí, “pilosa, hirsuta”. 
Descripció: és un arbust erecte, de tiges toves que pot arribar a una altura de fins a 1,8 metres (mig metre a casa nostra). Les fulles són grans, perennes, piloses ovalades i d’un color verd brillant o aram vermellós. Són conreades per les seves precioses i diminutes flors d’un vermell encès que pengen agrupades en espigues pèndules d’uns 50 centímetres a l’estiu, sortint de les aixelles de les fulles. 
Hàbitat: planta que requereix una exposició sense sol directe, a semi ombra. És una planta de climes càlids, sense gelades i a llocs resguardats. Convé posar-la protegida dels corrents d’aire. Terreny molt fèrtil, format per compost, torba i sorra a parts iguals, ben drenat i que no sigui alcalí. El reg serà freqüent, fins i tot diari, però poc abundant, de forma que sempre tingui una quantitat adient d’humitat. Adobar quinzenalment en l’època de floració. Pateix d’àcars, pugó, mosca blanca i trips. Si l’ambient és prou humit, no apareixeran els àcars. A l’hivern reduirem el reg i no adobarem. També és una bona planta d’interior, lluny de fonts de calor i corrents d’aire. Podarem els brots laterals fins que la planta arribi al màxim desenvolupament, aconseguint prolongar el creixement. Els anys successius podarem les puntes. Atenció: és una planta tòxica en totes les seves parts. 
Reproducció: a la primavera per esqueixos joves. Convé plantar-los en grups de 3-5 en testos petits (10 centímetres de diàmetre) en una barreja d’humus i torba i tapar el test amb una bossa de plàstic mantenint la humitat i en lloc càlid i a l’ombra. Per llavors és feina de professionals amb bones instal·lacions. Hi ha unes quantes varietats amb fulles de diferents colors, nervis vermells, marges blancs, etc. 
Utilitats: és ornamentalment magnífica, tan aïllada com en grups o fent tanques baixes, és impressionant com a planta en cistella penjant però així és difícil de tenir-ne cura i només duren una temporada. També la podem tenir en test i resguardar-la a l’interior quan fa fred de debò.

Deixa un comentari