AGAVE PARRASANA


Nom comú: atzavara, pita o maguei (a Mèxic) 
Família: agavàcies (Agavaceae)
Origen: Mèxic i Amèrica del Nord 
Etimologia: Agave, prové de la mitologia grega i era el nom d’una mènada que va assassinar el seu fill. Al·ludeix a quelcom noble o admirable. Parrasana, epítet geogràfic que al·ludeix a la seva localització a la Serra de Parra (Coahuila).
Descripció: planta suculenta perenne d’aspecte compacte i elegant i lent creixement. Presenta fulles en rosetes sense tija, amb espines vermelles als marges, curtes, amples i ceroses, d’un color gris blavós. Produeix una espiga de flors verdes de fins a 2,5 metres d’altura, i és l’única floració, ja que després moren però deixant petits fillols a la base. Aquesta florida succeeix a la tardor hivern. 
Hàbitat: Planta que requereix exposició a ple sol, resistint gelades febles d’uns pocs graus sota zero, sempre que el terreny estigui sec. Només regarem quan el terreny estigui completament sec. El substrat ideal és mitja part de terra de jardí i mitja de barreja de mantell de fulles i sorra silícia perquè dreni bé. Lògicament resisteixen molt bé la sequera. Convé adobar-la amb una mica de compost a l’estiu. No requereix poda però sí que podem treure alguna fulla espatllada, però amb cura, ja que la seva saba és irritant. Són molt resistents a plagues i malalties però el seu enemic és la humitat.
Reproducció: habitualment aprofiten els fillols de la planta mare. Les llavors són molt difícils d’aconseguir, ja que floreixen cada molts anys. 
Utilitats: ornamentalment és una planta atractiva per a jardins sostenibles, en rocalles, jardins de cactus i plantes suculentes o xeròfiles. També i per la seva moderada mesura és una bona planta per conrear-la en testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s