PHOMIS X MARINA


Nom comú: sense un nom específic popular, en tot cas el de l’híbrid, matagall “Marina”. És un híbrid espontani obtingut als vivers Carex (Girona) 
Família: Labiadaceae 
Origen: Híbrid obtingut a Girona a partir del P. Italica i P. purpurea 
EtimologiaPhlomis, deriva de la paraula grega phogoj, “flama, foc”, ja que sembla que utilitzaven les seves tiges per fer torxes. 
Descripció: arbust molt ramificat persistent, d’un metre d’altura per 80 centímetres d’amplada, amb tiges i fulles una mica llanoses i una coloració que canvia d’un verd groguenc a un gris daurat quan és adult. Té tendència a rebrotar des de la base de la planta. Forma, a la primavera, flors rosades, d’un color relativament viu, agrupades en els nusos superiors de les tiges. Si perd la part aèria per condicions extremes, rebrota fàcilment de la base. Té un creixement força ràpid. 
Hàbitat: Planta que vol una exposició a ple sol. Té una resistència a les gelades de fins a -12 °C (zona 8) i suporta les altes temperatures. És indiferent al tipus de sòl, sigui calcari o silici, tolera els forçament calcaris i pobres. Prefereix els que siguin ben drenats, vivint bé en terrenys pedregosos. El pH no afecta el creixement de la planta. És una planta molt apta per a jardineria a prop de la costa. Té molt poques necessitats hídriques, en tot cas algun reg ocasional amb les calors de l’estiu. Això és a causa de la gran quantitat de pèls que recobreixen les fulles, creant una capa d’aire que evita la pèrdua d’aigua. Tampoc té necessitat d’adobs. Admet bé les podes, recomanant una a l’any per mantenir compacta la planta i renovar-la. No acostuma a patir plagues ni malalties. 
Reproducció: per esqueix de tija a la fi de l’estiu o per llavors sembrades a la primavera. 
Utilitats: excel·lent i atractiva planta per a jardins de baix manteniment, a causa de la seva rusticitat i resistència a la sequera. Tant es poden plantar aïllades com formant massissos de color o formant tanques de baixa altura, mitjanes, o plantades en rocalles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s