ECHIUM FASTUOSUM

 
Nom comú: èquium, èquium fastuós, orgull de Madeira 
SinònimEquium candicans 
Família: boraginàcies (Boraginaceae)
Origen: illa de Madeira, potser també les Illes Canàries. Ara el podem trobar als vessants rocosos de la zona mediterrània, encara que és poc freqüent a la natura. 
EtimologiaEchium, nom genèric que deriva del grec echium, “escurçó”, per la forma triangular de les llavors. Fastuosum, epítet llatí que indica la majestuositat de la seva floració. En el cas de candicans, també és un epítet llatí que significa “pot arribar a ser blanc”. 
Descripció: és una planta herbàcia, bianual o perenne, que creix de pressa, assolint el metre o més d’altura, esporàdicament pot arribar als dos metres, formant un arbust molt ramificat. A l’extrem de les branques, trobem les seves fulles velloses de color verd grisenc amb forma d’espasa, que arriben a mesurar fins a 18 centímetres de longitud. Floració en denses inflorescències cilíndriques de 25 centímetres o més de longitud, formades per centenars de flors, molt vistoses, arribant a la plenitud des de començaments a mitjans de primavera, arribant les inflorescències a dos metres d’altura. Cada fruit conté 4 llavors ovoides de 3-4 mil·límetres de longitud. Atenció: totes les parts de la planta són tòxiques per ingestió. 
Hàbitat: Planta que requereix exposició a ple sol. És una planta rústica, que creix bé a terrenys secs, pobres, però amb bon drenatge. Pot arribar a suportar gelades de -5 °C. Una vegada ben establerta, la planta requereix un mínim de reg, ja que amb molt de reg es podriran les arrels. Ha de ser podada després de la floració, traient els restos secs de la floració i podar lleugerament la planta. Viu molt bé a zones costaneres. És un planta de vida curta i hem de tenir en compte la seva reposició periòdica.
Reproducció: es reprodueix fàcilment per llavor. Collirem les llavors quan els caps florals no s’han assecat del tot, si no les perdrem. 
Utilitats: el seu nom ja ho diu tot, fastuosum. És una planta amb una floració magnífica i el color de les seves fulles és bonic. Les plantarem sempre en grups grans per aconseguir el millor efecte ornamental. És ideal per a rocalles i talussos. Si t’agrada molt aquesta planta i no tens espai, també podrà viure en testos o jardineres d’una mida raonable.

2 Comments Add yours

  1. Que blog tan maravilloso!

    M'agrada

    1. muchísimas gracias

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s