CINERARIA MARITIMA

 
Nom comú: cinerària, herba blanca, donzell blanc , donzell de mar. 
SinònimSenecio cineraria 
Família: asteràcies (Asteraceae
Origen: regió mediterrània 
EtimologiaCineraria, del llatí, referint-se al color cendra de les seves fulles. Maritima, epítet llatí que indica que viu a prop del mar. 
Descripció: mata perenne que arriba al metre d’altura, encara que habitualment no passa dels 50 centímetres, molt ramificada des de la base. Fullatge molt retallat, molt lobulada i amb els lòbuls partits, gris platejat amb fulles alternes, pinnatipartides, d’anvers glabre i revers molt blanc i tomentós. Floreix a finals de primavera i durant l’estiu amb les típiques flors de les asteràcies, agrupades en capítols, en aquest cas de color groc. És més interessant pel fullatge que per les seves flors. Les llavors són aquenis cilíndrics. Atenció: tota la planta és verinosa per ingestió.
Hàbitat: creix tant a ple sol com a mitja ombra. És una planta molt rústica, viu bé a qualsevol terreny, fins i tot molt calcari, resistint la sequera i la proximitat del mar. Aguanta gelades de fins a -10 °C i també les fortes calors. Ja que les flors tenen molt nèctar, atrau nombrosos insectes, sobretot abelles, papallones i altres lepidòpters. 
Reproducció: habitualment per esqueixos, abans o després de la floració. També la podem reproduir per llavors a la primavera, germinant en 7-14 dies a uns 18 °C. Existeixen belles cultivars com “Candicans”, “Diamon” o “Silver Dust”. 
Utilitats: a l’homeopatia usada contra les cataractes sense cap fonament científic. És molt remarcable el color de les seves fulles que aconsegueix contrastos de color amb la resta de plantes del jardí. És ideal per a rocalles i talussos o per formar masses platejades molt ornamentals. També podem fer tanques baixes o conrear-les en testos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s