KNIPHOFIA PRAECOX


Nom comú: lliri torxa, i també, una mica agosarat, alguns li diuen planta dels coets. En anglès “torch Lily”.
Família: asfodelòidies(Asphodelaceae)
Origen: Sud-àfrica.
EtimologiaKniphofia, gènere en honor de Johanes Kniphof (1704-1763), professor de medicina a la facultat d’Erfurt, Alemanya. Praecox, epítet llatí que indica que floreix o madura abans que altres.
Descripció: es tracta d’una planta bulbosa, herbàcia i perenne que es creu que és un híbrid de jardí. Mesura de 80 a 100 centímetres d’altura, sense contar l’espiga floral. Les fulles, llargues i semblants a una corretja, es pleguen en grup i són força dures. Les espigues florals, formades per flor tubulars que estan densament agrupades a la part superior de l’espiga semblant una torxa, surten al final d’una tija, molt per sobre del fullatge, a l’estiu i la tardor. Són bicolors, primer de color taronja i es van obrint successivament flors grogues. Aquesta planta atreu insectes i papallones, així com ocells, al jardí, ja que són molt abundants en nèctar. El fruit és una càpsula loculicida, és a dir, cada carpel s’obre separadament.
Hàbitat: creixen millor a ple sol i amb regs abundants mantenint un sòl humit, ja que estan a prop de rierols a la zona d’origen, prosperant fins a una altitud de 1.800 metres. És millor que el sòl tingui consistència mitjana, retenint la humitat i que no sigui molt sorrenc o lleuger, però si fèrtil i profund. És bo adobar la planta amb compost ben fet abans que comenci la floració. Tolera gelades fortes de fins a -15 °C (USDA zona 7). També és molt resistent a la contaminació urbana. Pot ser atacada per trips.
Reproducció: el millor sistema és per partició de mata a la primavera, encara que es poden reproduir per llavor, però triguen molt de temps en donar flors. Amb la divisió de mata aconseguim flors en un o dos anys.
Utilitats: planta interessant que potser la plantaven més fa uns anys. És molt atractiva formant grups en masses florals o en rocalles que puguem regar sovint. Tant les fulles però sobretot les flors criden l’atenció. Aguanta molt de temps com a flor tallada. També poden estar plantades en testos grans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s