ERYTRHINA CAFFRA


Nom comú: arbre del coral 
Família: fabàcies (Fabaceae) 
Origen: Sud-àfrica a la regió de Cap Oriental i nord de Kwazulu-Natal 
EtimologiaErytrhina, prové del grec antic erytrhos “vermell”. Caffra, epítet geogràfic que vol dir “d’Àfrica”. 
Descripció: bellíssim arbre caducifoli de mida mitjana gran, que mesura 9-12 x 7-11 metres i pot arribar als 20 metres d’altura si les condicions són òptimes. Té un capçal arrodonit i un color verd clar, en conjunt, molt atractiu. El tronc i les branques són grises, de vegades amb espines curtes i agudes. Les fulles, com totes les Erytrhines són típicament trifoliades, amb cada folíol amb forma d’ou o el·líptiques, el folíol terminal és el més gran. Els laterals són més petits i sense pèls ni espines. Les flors són espectaculars i es produeixen abans que apareguin les fulles i tenen una forma com de coca. Estan en grans grups als extrems d’espigues carnoses i gruixudes i no són aromàtiques. La floració comença a l’hivern i continua durant la primavera. La flor té un pètal curt i ampli, la part inferior de la qual es corba amunt per exposar els estams, donant un aspecte agarrat. El color d’aquestes flors és vermell taronja amb un toc terracota. Ocasionalment es troba algun exemplar amb les flors de color crema. Els fruits són beines cilíndriques fosques, de fins a 6,5 centímetres de llarg. Les beines s’obren per alliberar petites llavors de color vermell brillant, marcades a un costat amb taques negres. Quan maduren es tornen grans, tenint un bell color vermell-marró. Aquestes llavors són transportades a grans distàncies pels ocells que també pol·linitzen les flors. Aquestes flors no són aromàtiques però atrauen els insectes voladors i les aus pel color de les seves flors.
Hàbitat: és un arbre subtropical que es produeix a les regions costaneres càlides, de gelades molt lleugeres, resistint gelades més fortes quan l’arbre és adult. Es troben en sòls rics en humus, humits, ben drenats. Els arbres adults són molt resistents a la sequera. Les espines són més abundants quan l’arbre és jove per defensar-se dels animals herbívors i molt més escasses quan l’arbre és adult. 
Reproducció: Es reprodueixen fàcilment per llavors fresques (atenció a certs comerciants que venen llavors molt velles) ben entrada la primavera i a l’estiu. 
Utilitats: desconec que tingui altres utilitats que les purament ornamentals. És un arbre espectacular, amb una floració bellíssima, abundant i relativament llarga. Per desgràcia només es poden plantar als llocs més càlids del litoral. Ajudaria molt trobar exemplars conreats i adaptats aquí, ja adults. Podeu trobar dos exemplars magnífics als jardins Mar i Murtra, a Blanes. Ara mateix estan en flor i també les imatges que oferim són d’aquest jardí botànic.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s