PETROSELINUM CRISPUM

 
Nom comú: julivert, cerfull
Família: apiàcies (Apiaceae), també anomenada umbel·líferes (Umbeliferae) 
Origen: zona central de la mediterrània, silvestre a Grècia i l’illa de Sardenya. Actualment s’utilitza a tot el món. 
EtimologiaPetroselinum, nom genèric del llatí, que prové del grec, que vol dir “julivert de roca”, petro és “roca” i selinon “julivert”. Crispum, epítet llatí que significa “cabell arrissat” 
Descripció: planta herbàcia bianual de ràpid creixement, conreada per les seves fulles. La seva arrel és molt gruixuda. Les tiges són fortes, estriades i amb branques rectes i ascendents. Les fulles, llargament peciolades, dividides, formen plomalls en rosetes, arribant als 30 centímetres d’altura. El segon any fa tiges florides en forma d’umbel·la que arriben als 60 centímetres amb petites flors verds groguenques. El fruit és un diaqueni, que s’utilitza com a llavor, i té 3-4 mil·límetres de diàmetre. Al juliol ja tenim les llavors, que assecarem al sol i les conservarem en un recipient hermètic en un lloc fresc i ombrívol. El julivert arrissat és l’Apium petroselinum però és més suau i menys persistent. 
Hàbitat: el julivert viu bé a ple sol o mitja ombra, requerint un mínim de dues hores de sol. El sòl ha de ser lleuger i amb bon drenatge. Prefereix la calor però és molt resistent al fred, i per això s’adapta a multitud de climes. És convenient regar-lo sovint, per mantenir les seves fulles fresques. Els adobs minerals el fan créixer amb vigor, donant una bona collita de fulles. Hem de controlar els caragols i llimacs i els cucs polífags. També hem de vigilar les malalties produïdes per fongs, la Septoriosi i la Cercospora. 
Reproducció: per llavors, sembrant en fileres separades 10 centímetres. Les deixarem en aigua temperada la nit anterior i trigaran a germinar unes 4 setmanes. Podem sembrar julivert des de final d’hivern fins a finals d’hivern. Quan l’anem tallant creix de nou ràpidament. 
Utilitats: gastronòmicament, de gust lleugerament picant, segurament és l’herba més utilitzada a la cuina. L’utilitzen per acompanyar, decorar, o preparar multitud de plats i salses. La llista seria inacabable. La llavor s’utilitza al curri, pans i salsitxes. No és convenient posar-lo en remull, ja que perd la vitamina C. Mastegar una mica de julivert elimina la fortor a all. En medicina, l’oli essencial estimula l’apetit, incrementa el fluix sanguini a l’estómac i a l’úter, essent útil per facilitar la digestió i regular la menstruació. Les arrels, menjades com si fossin naps, activen els ronyons i són utilitzades en problemes de pròstata. És diürètic, vasodilatador, estimulant i depuratiu, alleugerant les molèsties de la menstruació. Les dones embarassades o que alletin, no deuen abusar del julivert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s