LAVANDULA DENTATA


Nom comú: espígol dentat, espígol retallat, encens silvestre, gal·landa, tomaní (Mallorca) 
Família: lamiàcies (Laminaceae) 
Origen: la mediterrània occidental, Açores i Canàries. 
EtimologiaLavandula, derivaria del francès antic lavandre i al final del llatí lavatum-are, “rentar” referit a l’ús d’infusions per a la rentada. Dentata, epítet llatí que significa “amb dents”.
Descripció: és un arbust perenne, aromàtic d’aspecte robust. Arriba a una altura de 30-45 centímetres. Fulles oposades des d’oblongues linears fins a lanceolades d’1-5 x 8-9 mil·límetres amb el marge amb dents arrodonits. Lòbuls roms, verd grisenc a l’anvers i gris pel revers, tomentós per les dues cares. Llarga floració de diversos mesos. Produeix espigues de flors petites, lleugerament aromàtiques, tubulars, de color blau i bràctees púrpures de 2,5-5 centímetres de llargada. Els fruits són petites anous tancades en el calze de la flor.
Hàbitat: creix en llocs secs a ple sol, com més sol millor, en terrenys calcaris i pobres en nutrients, a les garrigues, entre matolls. Aguanta gelades de fins a -6 °C i calors de 40 °C. Només caldrà regar-la el primer any d’instal·lació, i una vegada ben arrelada no caldran els regs. És bo adobar-la una vegada a l’any, a la primavera, amb guano per exemple i de fet ni caldria. Una vegada acabada la floració, recomanem tallar les tiges uns 20 centímetres, sempre que no sigui una planta molt jove.
Reproducció: per llavors o esqueixos a la primavera-estiu. En el primer cas, omplir un planter amb substrat universal, es rega suficientment i col·loquem un màxim de dues llavors per alvèol i les cobrim amb una fina capa de substrat. Polvoritzem la superfície i el posem al sol. Trigarà a germinar unes dues setmanes. Per a multiplicar per esqueixos, hem de tallar trossos semillenyosos sense flors, impregnar amb arrelador fet a casa amb llenties i plantar-los en testos amb vermiculita. Per descomptat no vol climes plujosos, es podririen les arrels, i per això cal que el sòl sigui ben drenant.
Utilitats: medicinals, per als problemes estomacals i renals. Té propietats calmants, antiespasmòdiques, antisèptiques i tòniques. S’utilitza en perfumeria i com a repel·lent de mosquits. Ornamentalment, és una planta molt decorativa, ideal per a jardins sostenibles, per la seva rusticitat i poques necessitats hídriques i d’adobs. Llueixen molt en tanques baixes. És interessant posar-la a prop d’horts ecològics, ja que repel·len els insectes nocius com el pugó.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s