APTENIA CORDIFOLIA

Nom comú: aptènia, cabelleres de la reina, gebradora
Família: aizoàcies (Aizoacedae)
Origen: Sud-àfrica.
EtimologiaAptenia, procedeix del grec aptenapters, que significa “sense ales”, fent referència al fet que les seves càpsules no tenen filaments alats. Cordifolia, de llatí cordis “cor” i folius “fulles”, al·ludint a què les fulles tenen forma de cor.
Descripció: és una planta entapissant que forma una catifa perenne de molt baixa altura (uns 30 centímetres). Les tiges poden arribar a mesurar 3 metres. Les fulles, de color verd brillant, crasses i amb forma de cor, mesuren 3 o més centímetres de llarg. És tan dens el seu fullatge que impedeix l’aparició d’altres herbes. Té brillants flors de color rosa a púrpura que apareixen a les aixelles de les fulles i només s’obren durant el dia. La flor no té sèpals ni pètals, igual que les magnòlies, té tèpals (2+2). El fruit és una càpsula d’aproximadament un centímetre de llarg amb llavors mil·limètriques de color marró clar. La varietat “Red Apple” és molt popular i té les flors més grans i vermelles.
Hàbitat: requereix molta llum per prosperar, millor a ple sol. És molt resistent a la sequera, però si la terra és humida, creix més ràpidament, tot i que suspendrem absolutament els regs a l’hivern. Amant de la calor no suporta el fred, resisteix gelades de fins a -4 °C si són de curta durada. Requereix un terreny que dreni molt bé. No és exigent respecte al sòl, però agraeix adobar-la a la tardor i la primavera amb qualsevol adob orgànic.
Reproducció: molt senzilla durant tot l’any. Només cal tallar qualsevol ramificació i plantar-la aconseguint que l’esqueix arreli. S’ha de plantar superficialment, no més de 2 centímetres. Un esqueix de 20 centímetres, plantat a la primavera, haurà produït una planta de 30 centímetres d’altura i un metre de llarg a la fi de l’estiu. Fins i tot una sola fulla pot arrelar.
Utilitats: Curiosament es pot menjar com a verdura, amb un gust similar als espinacs. Ornamentalment és ideal per cobrir grans o petites superfícies de baix manteniment, com talussos, rocalles, murs, etc. Pot substituir a la gespa en petites superfícies i com ja hem dit és molt rústica i no deixa sortir altres herbes no desitjades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s