GAILLARDIA X GRANDIFLORA

Nom comú: gallàrdia 
Família: asteràcies (Asteraceae
Origen: Nord-amèrica 
Etimologia: Gaillardia, nom genèric dedicat a M. Gaillard de Charentonneau, al segle XVIII, magistrat francès patró dels botànics. Grandiflora, evidentment referit a la gran mesura de les flors. 
Descripció: planta o mata vivaç d’uns 60/80 centímetres d’altura, excepcionalment un metre i de ràpid creixement. Fulles allargades irregularment i toscament dentades, amb un color verd oliva o verd grisenc. Flors grans de 8-10 centímetres de diàmetre semblants a les margarides però més grans i bicolors, vermell i groc. Floreix des del principi de l’estiu fins a finals de la tardor. A la costa mediterrània comença uns dos mesos abans. Llavors triangulars de color molt fosc. Aquesta floració, alegre i abundant és molt apreciada. 
Hàbitat: exposició a ple sol o mitja ombra. És resistent al fred però convé protegir-la amb fulles seques o torba si el fred és molt intens. Li agrada l’aigua, però hem de tenir cura de no entollar la planta, raó per la qual el sol ha de ser molt permeable, fins i tot posant una capa de sorra sota la gallàrdia abans de plantar-la o barrejar el sòl de plantació amb sorra. És una planta resistent a la sequera. Hem de podar les branques velles a principis de primavera i retirar les flors marcides. És atacada per fongs com la septoriosi, oïdi i rovell si hi ha molta humitat ambiental i temperatures altes. Podem prevenir aquestes malalties amb un fungicida a base de coure i cremar les parts malaltes. Com a plaga ressaltem els trips i el mosquit verd. En tot cas, és una planta rústica i molt ben adaptada al clima mediterrani. 
Reproducció: És fàcil de multiplicar per divisió de mata, a partir dels dos anys de vida de la planta, per esqueixos herbacis i també per llavors. Les llavors de la gallardia volen llum per germinar, i per tant no hem de cobrir-les. Trigaran a germinar de 14 a 20 dies, essent la millor època la primavera. La plantació la farem a la tardor o a la primavera. 
Utilitats: molt utilitzada per a fer platabandes i bordures que donin un alegre color. Ideal per a jardins sostenibles i de baix manteniment. Planta vivaç altament recomanable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s