PELARGONIUM GRANDIFLORUM


Nom comú: gerani de pensament, gerani francès
SinònimPelargoniumn x domesticum 
Família: geraniàcies (Geraniaceae) 
Origen: Sud-àfrica 
Etimologia: Pelargonium, deriva de la paraula grega pelagros, “cigonya”, al·ludint a la semblança entre el bec d’aquest ocell i les seves poncelles. Grandiflorum, epítet llatí que indica la mida de les seves flors. 
Descripció: mata vivaç i arbustiva, alçada, molt ramificada i densa de fullatge.  Habitualment arriba als 50-60 centímetres d’altura, però pot arribar fins als 150 centímetres en condicions òptimes. Fulles simples, gruixudes, sense pèls, amb forma de ronyó, arrodonides a la part superior, de 5-8 centímetres de diàmetre, amb el marge dentat irregular. Flors grans de 4-6 centímetres de diàmetre, amb pètals que van del blanc fins a quasi al negre. Hi ha multitud d’híbrids i cada any apareixen més, amb flors de formes i colors diferents. Floració espectacular a la primavera-estiu, però la més abundant la fa a la primavera. A la costa mediterrània són plantes perennes que poden durar bastants anys. A llocs més freds s’utilitza com a planta de temporada.
Hàbitat: a ple sol sempre que disposi d’aigua però amb regs moderats. Pot passar algunes hores a l’ombra. No són plantes resistents a les baixes temperatures (encara que resisteix curtes gelades de-1 °C o una miqueta més) i per aquesta raó s’han de protegir a l’interior o a un hivernacle. El sòl ha de ser ric en nutrients i amb sorra per facilitar que drenin bé, ja que si no l’excés d’aigua podriria les arrels. És important no mullar les flors, ja que es marcirien de seguida. Recomanen regs moderats, 2 vegades a la setmana a l’estiu i un a la setmana a la primavera. Adobarem d’ençà que comenci la floració, amb adob de plantes de flor cada 15 dies. Si retirem les flors marcides, allargarem el període de floració. Poda de pinçament una mica severa a la primavera. A més branques, més floració. Podem aprofitar aquesta poda per fer esqueixos. Respecte a plagues, aquest gerani no és atacat per l’arna del gerani però si pels fongs com l’oïdi i el rovell si l’ambient és humit. Millor prevenir aplicant un fungicida ecològic.
Reproducció: és bastant senzilla per esqueix d’uns 10 centímetres, amb més d’un nus, deixant a l’extrem dos parells de fulles. L’època ideal és a la tardor. Així doncs, i gràcies a veïns i amics podrem fer una bona col·lecció. Quan el gerani envelleix és millor fer-ne esqueixos i tornar a tenir un de més jove i vigorós. 
Utilitats: Són plantes ideals per a grans testos al clima litoral, on no els hem de moure de lloc, ja que arriben a tenir una bona mesura i són espectaculars durant la floració. També es poden fer grups de color plantats directament a terra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s